• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Acker neemt leiding in het zeilen

  Evi Van Acker heeft na acht regatta's de leiding genomen in het klassement van de Laser Radial. Van Acker won de achtste race, Annalise Murphy verloor de leiding na een tiende plaats.

  Van Acker begon in de eerste regatta na de rustdag wat aarzelend. Ze maakte een matige start en zeilde in negende positie. Aan de tweede boei zakte Van Acker nog eens acht plaatsen, maar ze gaf niet op.

  Halverwege de zevende regatta lag ze opnieuw in elfde positie en in de slotfase zeilde ze nog verder naar voren. Van Acker finishte uiteindelijk als achtste. De overwinning was voor de Chinese Xu Lijia voor klassementsleidster Annalise Murphy uit Ierland.

  In de achtste regatta verging het Van Acker meteen beter. Ze zeilde na twee boeien zelfs naar de leiding. Ze moest die eerste plaats wel een paar keer afstaan, maar Van Acker toonde zich mentaal en fysiek sterk. Ze won de race en profiteerde zo optimaal van een mindere prestatie van Annalise Murphy. De Ierse, die al de hele week aan de leiding stond in het klassement, werd tiende.

  Morgen staan nog twee regatta's op het programma. Op maandag volgt dan de medal race.

  Laser Radial top 5 (na 8 regatta's)

  1. Evi Van Acker - 23 punten
  3 - 2 - 3 - (8) - 1 - 5 - 8 - 1
  2. Annalise Murphy (Ier) - 24
  1 - 1 - 1 - 1 - 8 - (19) - 2 - 10
  3. Marit Bouwmeester (Ned) - 26
  (6) - 3 - 4 - 5 - 6 - 1 - 4 - 3
  4. Xu Lija (Chn) - 30
  5 - 8 - (11) - 3 - 5 - 4 - 1 - 4
  5. Alison Young (GBr) - 37
  7 - 10 - 2 - 2 - 2 - (11) - 6 - 8

  Het slechtste resultaat telt niet mee.

  Van Acker: "Alles geven"

  "In de eerste reeks vandaag heb ik toch wel iets laten liggen. Ik maakte een fout bij de eerste bovenboei en moest twee strafrondjes draaien. Daar verloor ik bijna 20 plaatsen en het was frustrerend om daarna aan een inhaalrace te beginnen. Maar ik ben nog goed teruggekomen tot plaats acht", zegt Van Acker.

  Van Acker staat nu aan de leiding in het klassement. "In het verleden keek ik te vaak naar iemand anders. Maar dat zijn wijze lessen geweest. Ik probeer niet te veel naar andere zeilsters te kijken, anders halen ze me zeker in," voegt Van Acker daar nog aan toe.

  "Het zal tot maandag alles geven zijn. Het is een uitputtingsslag, dus het is belangrijk om goed te recupereren. Iedereen is aan elkaar gewaagd, dus het zal op details aankomen", besluit Van Acker.