• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Saoedische verliest met speciale hoofddoek

  Shaherkani (r) mét hoofddoek op de Londense tatami.

  Wojdan Shaherkani heeft haar eerste kamp verloren. Ze kwam op de tatami met een speciaal ontworpen hoofddoek. Haar vader stond erop dat ze die zou dragen. "Zonder hoofddoek, geen Spelen voor mijn dochter."

  Shaherkani is al vroeg uitgeschakeld. Ze hield het 1 minuut en 22 seconden vol tegen de Portugese Melissa Mojica. Die scoorde een ippon.

  Maar Shaherkani's deelname aan de Spelen geldt al als een overwinning op zich. Voor het eerst in de geschiedenis mogen Saoedische vrouwen meedoen. Shaherkani's vader gooide echter bijna roet in het eten. Hij stond erop dat zijn dochter een traditioneel hoofddoek zou dragen tijdens haar kamp. De judobond weigerde dat om veiligheidsredenen, maar na overleg kwamen ze tot een compromis: een speciaal ontworpen hoofddoek.