• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Indiase moeder van tweeling bokst naar brons

  0 / 0
  Jarenlang hebben vrouwelijke boksers gestreden om dezelfde (olympische) erkenning als hun mannelijke collega’s. In 2009 was het eindelijk zo ver: het IOC kondigde aan dat het op de Spelen in Londen ook een bokstoernooi voor vrouwen zou organiseren.

  Al sinds 2001 vinden er wereldkampioenschappen plaats in het vrouwenboksen, met deelneemsters uit wel 130 landen. Desondanks bleef het boksen op de Spelen jarenlang de enige sport zonder vrouwentoernooi. Tot vandaag dus.

  In 2004 heeft het vrouwenboksen een flinke boost gekregen door de kaskraker “Million Dollar Baby” van Clint Eastwood. De Oscarwinnende film brengt het verhaal van een arme serveerster die bokskampioene wil worden.

  De wedstrijdregels voor vrouwen zijn exact dezelfde als die in het mannenboksen, buiten twee kleine uitzonderingen:

  • Ze moeten voor elke wedstrijd met een medisch attest bewijzen dat ze niet zwanger zijn.
  • Ze mogen een borstbescherming dragen.

  Mary Kom

  In de categorie voor vlieggewichten (-51kg) was Mary Kom de grote favoriete. De 29-jarige moeder van een tweeling, bijgenaamd MC Mary Kom, heeft al vijf wereldtitels op haar palmares.

  Kom begon goed aan het toernooi en reageerde emotioneel na haar overwinning in de kwartfinale: "Het is heel speciaal. Twaalf jaar heb ik moeten wachten om naar de Spelen te kunnen en nu sta ik er eindelijk. Maar het is ook lastig om hier te zijn, want vandaag is ook de vijfde verjaardag van mijn tweeling. Ik ben geëmotioneerd."

  In de halve finale ging ze echter met 6-11 onderuit tegen Nicola Adams. Kom moet dus vrede nemen met brons.

  • De finales in het vrouwenboksen vonden plaats op 9 augustus.