• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische schutter Lionel Cox verovert zilver

  Lionel Cox hield zich als enige amateur van alle finalisten geweldig staande.

  In het liggend karabijnschieten vanaf 50 meter heeft de 31-jarige Lionel Cox een zilveren plak behaald. Het is de tweede medaille voor België na het brons van judoka Charline Van Snick. Daisy De Bock, die voor België aan het schiettoernooi van Athene deelnam, is in de wolken met de prestatie van haar collega. "Ik ben dolgelukkig."

  In de finale moesten de acht overgebleven deelnemers ieder tien keer schieten vanaf 50 meter. Cox, door het BOIC gedelibereerd voor Londen, verzilverde daarin letterlijk en figuurlijk zijn knappe prestatie uit de voorronde, waarin hij tweede was geworden.

  Cox stelde zijn voorsprong van drie punten veilig op de Sloveen Rajmond Debevec, al hing zijn zilveren medaille nog even aan een zijden draadje.

  Debevec hield zijn zenuwen in een slijtageslag immers prima onder controle en sloop schot na schot een beetje dichter bij Cox. Cox, die de minste score zou behalen van alle finalisten, hield uiteindelijk twee tienden van een punt over op de Sloveen: 701,2 voor Cox tegen 701 voor Debevec.

  De Wit-Rus Sergej Martynov bleef de hele finale buiten schot en vestigde met 705,5 punten een wereldrecord (7 tienden van een punt beter dan de Duitser Klees twaalf jaar geleden). De profschutter liet zich fêteren door zijn tegenstanders, van wie Cox de enige amateur is.

  In het dagelijkse leven verdient Cox zijn brood als arbeidsinspecteur. Hij is de eerste Belgische schutter sinds Frans Peeters (brons) in 1988 die ons land een medaille schenkt.

  Steekkaart van Lionel Cox

  Geboortedatum: 11 juli 1981
  Geboorteplaats: Ougrée
  Club: Carabine Club Amay Thiers
  Coach: Konstantinos Tzoumakas
  Deelname aan de OS: 1e
  Palmares:
  - EK: 17e (2011)
  - Test Event Londen: 9e (2012)
  - Wereldbeker: 11e in Milaan (2012)
  Belgisch record: 599/600
  - OS 2012: zilver karabijnschieten 50m liggend

  Het relaas van de voorronde

  Cox was één van de 50 schutters in de voorronde. Onze landgenoot moest bij de eerste acht eindigen om een plekje te bemachtigen in de finale.

  Cox slaagde met vlag en wimpel: hij hield zich vanaf de start staande in de top van het klassement en versaagde op geen moment.

  Eén keer liet Cox zich op een missertje betrappen. In zijn tweede sessie van tien schoten haalde hij een 9. In zijn andere vijf sessies schoot hij telkens een 10. Cox eindigde zo met 599 punten, een evenaring van zijn Belgisch record.

  Cox moest alleen Sergej Martynov laten voorgaan. De 44-jarige wereldkampioen uit Wit-Rusland, in Londen al aan zijn zesde Spelen toe, bleef foutloos en evenaarde met 600 punten het wereldrecord. 

  Rajmond Debevec werd derde met 596 punten. Olympisch kampioen Artur Ajvazian zakte na een stevig begin zienderogen weg en eindigde pas 21e, einde verhaal dus al snel voor hem.

  Cox: "Ik concentreerde me nochtans op Rio 2016"

  "From zero to hero", het kan van toepassing zijn op Lionel Cox. De tot nu zo goed als onbekende sporter ontpopt zich in één klap tot meest succesvolle Belg in Londen. 

  "Het leek er eerst niet eens op dat ik me zou plaatsen voor de Spelen", zegt Cox. "Ik was me aan het voorbereiden op Rio 2016. Het enige dat ik wist is dat ik elke dag beter word in mijn sport."

  "Ik ben veel minder ervaren dan al die profs rond mij. Zij hebben een indrukwekkend palmares met tal van internationale medailles, terwijl ik nog maar een groentje ben. Veel mensen zullen verbaasd opkijken nu ik op het podium sta, maar vandaag is het mijn dag." 

  Daisy De Bock nam voor België in 2004 deel aan de Spelen, in de 10 meter met het luchtkarabijn. Ze mag zich dus een collega van Cox noemen. "Ik ken Lionel als een rustig man", reageert De Bock.

  "In de finale zag hij er wel een beetje gespannen uit, maar dat lijkt me niet meer dan logisch. In onze sport moet je mentaal sterk staan en aan het vorige noch het volgende schot denken. Anders verlies je meteen je concentratie."

  "Ik ben dolgelukkig voor Lionel en voor onze kleine sport. Als schieten in de publiciteit komt, is dat meestal negatief, door een drama ofzo. Hopelijk komen we nu wat meer in de openbaarheid, want Lionel heeft het super gedaan. Hij staat tussen twee toppers op het podium, schitterend."