• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Australische pakt uit met unieke dunk

  Liz Cambage: "Ik dacht: dat is mijn moment. Ik heb niet nagedacht."

  In het mannenbasketbal is het schering en inslag, maar nu heeft ook een vrouw op het hoogste toneel met een dunk uitgepakt. De eer was weggelegd voor de Australische Liz Cambage. "Het leek alsof ik uit mezelf trad", zei de 20-jarige achteraf.

  De Internationale Basketbalfederatie kon niet bevestigen dat Liz Cambage de eerste dunk in de olympische geschiedenis had voltooid, maar voor haar ervaren ploeggenote Lauren Jackson was het alvast een unicum.

  "Dit heb ik nog nooit gezien op de Spelen. In de WNBA zie je het soms wel, maar dan na een fast break, als er niemand in de buurt is. Maar dat was hier niet het geval. Ik wou dat ik zoiets kon."

  Verrassend genoeg was het de eerste keer dat Cambage (2,03 meter) dunkte in een wedstrijd. Op training doet ze het nog maar net, aangespoord door de Australische bondscoach. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik dacht: ik doe het gewoon. Het leek wel alsof ik uit mijn lichaam trad. Ik heb niet nagedacht."

  Bondscoach Carrie Graf vindt dit een belangrijk moment voor het vrouwenbasketbal en voor Cambage. "Dit is een historisch, iconisch moment. Dat zoiets dan ook nog gebeurt door een van de rijzende sterren in de sport maakt het extra speciaal."