• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VS, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika roeien naar goud

  Zuid-Afrika wint voor het eerst goud in het roeien.

  Vanmiddag zijn in Eton Dorney drie olympische roeifinales afgewerkt. Bij de mannen won Nieuw-Zeeland in de dubbeltwee en Zuid-Afrika in de lichte vier. Bij de vrouwen pakte de VS het goud met acht.

  In de dubbeltwee bij de mannen won Nieuw-Zeeland in een open finale zonder titelverdediger Australië. Nathan Cohen en Joseph Sullivan behaalden al een olympisch record in de reeksen. Ze finishten voor de Italianen Alessio Sartoni en Romano Battisti. Luka Spik en Iztok Cop haalden brons voor Slovenië.

  Spektakel was er in de finale van de lichte vier bij de mannen. Het goud ging na een spannende race verrassend naar Zuid-Afrika. Het klopte favoriet Groot-Brittannië met een sterke eindspurt. Denemarken, dat drie van de vier vorige olympische finales won, pakte het brons.

  Bij de vrouwen tenslotte heeft titelverdediger Verenigde Staten zijn titel verlengd bij de acht. De VS is al sinds het WK in 2006 ongeslagen op dat nummer. Canada kwam wel dichtbij. Het had een snellere tijd gevaren in de reeksen, maar moest in de finale tevreden zijn met zilver. Nederland kwam als derde over de streep.