• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vrouwen presteren het best 9 dagen na regels

  Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwelijke atleten het best presteren 9 à 13 dagen na hun menstruatieperiode. Dat de maandelijkse regels hun medaillekansen verkleinen, is niet bewezen.

  Heel wat vrouwelijke atleten blijven de pil doornemen wanneer grote sportafspraken op de agenda staan. Want maandstonden zouden hen fysiek zwakker maken tijdens een belangrijke wedstrijd.

  Nochtans toont geen enkel onderzoek aan dat menstruatie de prestaties van vrouwen negatief beïnvloedt. "Verschillende atletes hebben  al gouden medailles behaald en records gebroken in alle periodes van de hormonale cyclus", zegt Xanne de Jonge van de universiteit van Newcastle.

  Wat wel is aangetoond, is dat vrouwen gemiddeld het best presteren 9 à 13 dagen na hun menstruatie. Op basis daarvan kunnen ze dus hun cyclus regelen zodat ze op het juiste moment in topvorm zijn.

  Op warme dagen zouden enkele langeafstandsloopsters wel nadeel ondervinden van hun regels, omdat hun lichaamstemperatuur dan sowieso hoger ligt.

  Daarnaast hebben vrouwen tijdens de Spelen soms een ontregelde cyclus. Dat komt door de intensieve trainingen in de voorbereiding. "Het lichaam beslist dan als het ware dat er te veel stress is om een kind te baren. Dat is een natuurlijk beschermingsmechanisme in het vrouwelijk lichaam. Daardoor krijgen vrouwen hun regels soms gewoon niet tijdens een olympisch toernooi", legt De Jonge uit.