• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Uitgesloten badmintonster kondigt afscheid aan

  Yu Yang (rechts onder) kondigde aan dat ze stopt met badminton.

  De Chinese badmintonspeelster Yu Yang heeft haar afscheid aangekondigd. Yu werd uit het olympisch badmintontoernooi gezet omdat ze met opzet een dubbelwedstrijd had verloren.

  "Dit is mijn laatste competitie. Dag Badminton World Federation (BWF), dag mijn geliefde badminton," laat Yu weten.

  Yu Yang werd gisteren met haar ploegmate Wang Xiaoli en nog drie andere dubbelparen uit het olympische badmintontoernooi gezet. De vier topduo's hadden met opzet een wedstrijd verloren om zo in de latere fase van het toernooi een makkelijkere tegenstander te treffen.

  "We hebben enkel gebruikgemaakt van de regels om de wedstrijd zo uit handen te geven", schrijft Yu nog. "Dit is de eerste keer dat deze competitieformule op de Spelen wordt gebruikt, begrijpen ze dan niet dat dit de atleten schaadt?"

  "Jullie hebben onze droom genadeloos aan diggelen geslagen, zo simpel is het," besluit Yu.

  De baas van de Chinese badmintonfederatie was na de uitsluiting niet mals voor zijn speelsters. "We hebben ons niet als professionele atleten gedragen. Als hoofdcoach vind ik dat ik me moet excuseren bij de fans en de kijkers over de hele wereld", zegt Li Yongbo. Hij voegt er wel nog aan toe dat het bedenkelijke gedrag van zijn speelsters wel de tekortkomingen van de nieuwe regels in het badminton weerspiegelt.

  Zuid-Koreaanse pers spreekt van "nationale schande"

  Naast een Chinees en een Indonesisch dubbelpaar werden ook de Zuid-Koreaanse speelsters Jung Kyun-Eun, Kim Ha-Na, Ha Jung-Eun en Kim Min-Jung uitgesloten. De Zuid-Koreaanse pers is niet mals voor de badmintonsters. Een krant sprak zelfs over een "nationale schande".

  "De Zuid-Koreaanse badmintonspeelsters hebben de olympische gedachte oneer aangedaan en het land in verlegenheid gebracht", schrijft een Zuid-Koreaanse krant.