• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kromowidjojo bezorgt Nederland tweede goud

  Ranomi Kromowidjojo: "Het was niet de perfecte race."

  Ranomi Kromowidjojo heeft Nederland een tweede gouden medaille geschonken op deze Spelen, na het goud van Marianne Vos in de wegrit. De 21-jarige zwemster was de sterkste op een spannende 100 meter vrije slag en zet daarmee de Nederlandse sprinttraditie (na Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn) gewoon voort.

  Kromowidjojo was de topfavoriete, maar haar eerste 50 meter was niet al te best. De Nederlandse keerde pas als vierde. De Wit-Russische wereldkampioene Herasimenja lag op kop.

  Maar de eindspurt van Kromowidjojo was onweerstaanbaar. Ze pakte het goud in een olympisch record (53"00). "Het was zeker niet de perfecte wedstrijd, maar goud is goud", lachte Kromowidjojo.

  "Hier heb ik als klein meisje van gedroomd. Ik ben door diepe dalen gegaan, heb veel feestjes gemist en heb net dat stapje meer gezet toen anderen stopten."

  "Hier doe je het dus voor. Goud is de ultieme erkenning. Het is heel ontroerend om het volkslied te horen, je ouders in de tribune te zien en de prins en prinses uit hun dak te zien gaan."

  Voor Kromowidjojo is het haar tweede gouden medaille op de Olympische Spelen. Vier jaar geleden kroonde zich met de Nederlandse estafetteploeg al tot olympisch kampioene door de 4x100 meter vrije slag te winnen. Ze behoorde tot een team met onder anderen Inge Dekker en Marleen Veldhuis.