• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jonathan Borlée: "Een medaille? Waarom niet?"

  Jonathan Borlée (rechts) en zijn broer Kevin (links) hebben zin om erin te vliegen.

  Vier jaar lang hebben de broers Borlée naar Londen toegeleefd. Zaterdag is het eindelijk zover, dan komen ze in actie in de reeksen van de 400 meter. Hun doel is duidelijk: de finale lopen. "Dat is echt haalbaar", luidt het.

  Jonathan Borlée verbaasde een tweetal weken geleden vriend en vijand met zijn overwinning op de Diamond League-meeting in Monaco. Hij liet wereldkampioen Kirani James achter zich. Een zware trainingsstage later is de hoop voor Londen springlevend.

  "De stage is uitstekend verlopen en heeft mij en mijn broer veel vertrouwen gegeven", vertelt Jonathan. "We waren nog nooit zo sterk op training. Aan ons om die lijn straks door te trekken in competitie."

  "We zullen wel onze beste race moeten lopen om de finale te halen. Maar de verwachtingen in België zijn dezelfde als die van ons. De piste is snel en dus goed om prestaties neer te zetten. En waarom zouden we geen medaille kunnen pakken?"

  Kevin: "Het harde werk zal lonen"

  Dezelfde geluiden horen we bij broer Kevin Borlée. "We voelen ons goed en zijn er klaar voor", zegt de Europese kampioen van twee jaar geleden.

  "Peking 2008 was onze eerste echte internationale competitie. Daar hebben we sterke races gelopen. Sindsdien staat alles in het teken van deze Spelen in Londen."

  "We hebben enkele lastige trainingsweken achter de rug. Maar ik denk dat al ons werk beloond zal worden."

  "Het moeilijkste zal zijn om in de finale te komen. Ook al omdat de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Maar eenmaal ik in die finale sta, ben ik in staat om mijn Belgisch record (44"56, red) scherper te stellen."

  Vader Jacques: "Progressie maakt indruk"

  Vader en mentor Jacques Borlée zag zijn zonen jaar na jaar positief evolueren. Londen 2012 moet een nieuw hoogtepunt worden. "Jonathan en Kevin zijn zeer kalm en sereen", blikt hij vooruit.

  "Dit project is in 2006 begonnen op het WK voor junioren. Daar zagen we dat ze allebei tot veel in staat zijn. Ook aan Peking houden we mooie herinneringen over. Daarna werd Jonathan universiteitskampioen in de VS en Kevin Europees kampioen. Gevolgd door een derde (Kevin, red) en vijfde (Jonathan, red) plek op het WK."

  "Het sleutelmoment was de overwinning van Jonathan tegen wereldkampioen James, onlangs in Monaco. En dat vlak voor de Olympische Spelen. Dat geeft tegelijk druk en vertrouwen. Maar met die continue progressie maken we indruk op de concurrentie."