• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Fassaert voorlopig op koers voor halve finale

  Claudia Fassaert wil met Donnerfee graag naar de halve finales.

  Claudia Fassaert heeft de grand prix in de dressuur afgewerkt. Met haar paard Donnerfee kreeg ze een score van 71,793 % en staat na de eerste dag op de zevende plaats. Morgen komen nog eens 25 deelnemers in actie.

  De Grand Prix dressuur vindt plaats in het Greenwich Park aan de oevers van de Thames. Onze landgenote Claudia Fassaert maakte er vandaag haar debuut op de Olympische Spelen.

  Met haar 12-jarige merrie Donnerfee wilde Fassaert absoluut boven de 70 % scoren. Met 71,793 % is dat alvast gelukt. Ze staat na de eerste dag op de zevende plaats. Morgen komt de tweede groep van 25 deelnemers in actie.

  De 42-jarige Fassaert had vooraf gezegd dat ze mikt op een plaats in de halve finale, de zogenaamde Grand Prix Special. Ze moet daarvoor bij de eerste elf eindigen die niet meedoen aan de landencompettie.

  Voor een medaille worden scores van 80 % verwacht. De medailles worden na de Grand Prix Special uitgereikt in de vrije kuur. Dat is een oefening op muziek.

  "Ik wil graag met nog wat meer show rijden"

  "Ik ben erg gelukkig", reageert Claudia Fassaert. "Mijn oefening was nog net iets beter dan in Rotterdam in 2010. Donnerfee was ook iets leniger dan toen."

  "Ik verbeter mijn score met een honderdste. Dat is een klein verschil, maar het is toch beter en dat is mijn doel: steeds verbeteren."

  "Er zijn enkele passages waar ik voelde dat het nog beter kon. Met wat meer lef zat er misschien meer in. Vooral de piaffe en de passage wil ik met nog wat meer show rijden want dat kunnen we echt goed."

  "Ik hoop dat er iets moois in zit. We hebben ons uiterste best gedaan om in de Grand Prix Special te geraken. Nu is het lang afwachten."

  Eén van de opvallendste deelneemsters is Anky van Grunsven. De 44-jarige Nederlandse is drievoudig olympisch kampioen.

  De dressuur wordt gezien als het ballet van de paardensport vanwege de vele gracieuze bewegingen. Controle is van cruciaal belang voor de harmonie tussen amazone en paard.

  Claudia Fassaert is op de Spelen ten nadele van Jeroen Devroe. Dat is de best geklasseerde Belg op de wereldranglijst, maar zijn paard was niet fit genoeg.