• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dressuurpaard Mitt Romney op de Spelen

  Het dressuurpaard van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney neemt deel aan de Olympische Spelen. Romney zelf toont weinig interesse. En daar heeft hij zo zijn redenen voor.

  De Amerikaanse ruiter Jan Ebeling neemt in Londen deel aan het dressuurtoernooi met Romney's paard Rafalca. De presidentskandidaat zelf gedraagt zich echter alsof het paard hem niet interesseert: "Ik ga niet kijken. Ik weet niet eens op welke dag de kuur wordt gereden. Mijn vrouw Ann is de paardenliefhebber."

  Maar niets is minder waar. Mitt Romney is wel degelijk een dressuurliefhebber. Hij koos nog eigenhandig de muziek voor Rafalca's kuur op het Wk dressuur in Brazilië.

  Waarom reageert Romney dan zo? Wel, dressuur wordt algemeen beschouwd als een elitaire sport. Een paard als Rafalca kost al gauw meer dan 100.000 dollar. Dat imago past gewoonweg niet in zijn verkiezingscampagne waarin hij belooft te zullen vechten voor de welvaart van de modale Amerikaan.

  En er is nog een tweede, fiscale, reden voor zijn vreemde reactie. Romney's dressuurpaard staat op zijn belastingsaangifte ingeschreven als een zakelijke verliespost van 77.731 dollar. En dat terwijl hij vertelt dat hij het paard kocht voor de therapie van zijn echtgenote die aan multiple sclerose lijdt.