• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Uchimura pakt turngoud, Verbaeys is 21e

  Kohei Uchimura is sinds Peking de grote man in het turnen.

  Na drie opeenvolgende wereldtitels heeft Kohei Uchimura nu ook op het hoogste toneel getriomfeerd. Jimmy Verbaeys werd 21e in de meerkampfinale. Hij werd opgevist, omdat na de kwalificaties drie turners hadden afgehaakt.

  Vier jaar geleden bleef Kohei Uchimura steken op het zilver achter de Chinees Yang Wei. Deze keer blonken de Chinezen uit door afwezigheid in de meerkampfinale. Zo lag de weg open voor Uchimura.

  In de kwalificaties had Uchimura nog gefaald op het paard met bogen, maar nu turnde hij wel een fraaie oefening. Zo sprong hij over de Amerikaan Danell Leyva, die de beste score achter zijn naam had staan in de kwalificaties, en de Duitser Marcel Nguyen.

  Kazuhito Tanaka had er een Japans feestje van kunnen maken, maar op zijn slotoefening op de vloer ging hij de mist in. Het brons was zo voor een dolgelukkige Leyva.

  Jimmy Verbaeys (foto) was via een achterpoortje in de meerkampfinale geraakt, maar hij verkocht zijn huid duur. Op de rekstok maakte hij wel een foutje, waardoor die score tegenviel, maar op het paard met bogen, waar hij in de kwalificaties twee keer was afgevallen, nam hij revanche op zichzelf. Het leverde hem zelfs enkele waarderende handdrukken op van zijn collega's.

  Na zes oefeningen (sprong, brug, rekstok, grond, paard en ringen) verzamelde Verbaeys 85.231 punten, een stuk hoger dan zijn score uit de kwalificatie (83,564). Tevreden balde hij dan ook zijn vuisten.

  Verbaeys: "Blij dat ik laatste plaats vermeden heb"

  Jimmy Verbaeys straalde na zijn meerkampfinale. "Ik ben echt heel tevreden. In vergelijking met de kwalificaties heb ik het veel beter gedaan. Ik ben blij dat ik niet laatste ben geworden."

  "Het is een hele eer dat ik op mijn 18e als eerste Belgische man een olympische turnfinale heb gehaald. Gelukkig dat ik mij na de kwalificaties niet heb laten gaan. Al ben ik wel één keer naar de McDonald's geweest", lacht Verbaeys.

  "Als je het stadion binnenstapt, zeg je wel even "wauw". Maar ik kan daar goed mee omgaan. Dat levert me geen extra stress op. Nu gaat de riem er even af. Ik heb al een jaar geen vakantie gehad."