• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Topfavoriet Wiggins snelt naar het goud

  De zegereeks van Wiggins gaat voort.

  Thuisrijder Bradley Wiggins heeft zijn favorietenrol waargemaakt in de olympische tijdrit. De Tourwinnaar bracht het Britse volk in een delirium met het goud. Voor Wiggins is het zijn zevende olympische plak. Hij is nu de Brit met de meeste olympische medailles en doet beter dan de legendarische roeier Steve Redgrave. Philippe Gilbert zette de 17e tijd neer.

  Niet Bradley Wiggins, maar wereldkampioen tijdrijden Tony Martin had bij het eerste tussenpunt de snelste tussentijd. Toch een kleine verrassing, want de Duitser brak tijdens de voorbije Tour een beentje in zijn pols.

  Wiggins volgde bij het eerste tussenpunt op vijf seconden, titelverdediger Fabian Cancellara op zes seconden. Alles nog speelbaar, wisten ook de massaal aanwezige supporters langs het parcours.

  Martin kon zijn kanonstart echter niet doortrekken, of was het eerder Wiggins' motor die op toerental kwam? Na 18,4 kilometer gooide de Brit zijn kaarten op tafel: hij noteerde de snelste tijd bij het tweede tussenpunt, elf seconden beter dan Martin. Fabian Cancellara wist dan al dat het podium er wellicht niet zou inzitten.

  Wiggins verslapte niet en bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit. Het goud was halverwege de wedstrijd al weg, en ook Martin kon het zilver al ruiken. Enkel de strijd om de bronzen plak was nog ietwat spannend. Die was uiteindelijk voor een andere Brit, Christopher Froome.

  Onze landgenoot Philippe Gilbert reed een verdienstelijke tijdrit. Hij moest uiteindelijk vrede nemen met de 17e plaats op vier minuten van winnaar Wiggins.

  Wiggins: "Zal vanavond een beetje dronken zijn"

  Bradley Wiggins glunderde op het podium met zijn zevende olympische medaille, zijn vierde gouden. "Beter dan dit zal het niet meer worden", zegt Wiggins.

  "Toen ik op het podium stond, werd ik overvallen door een gevoel van melancholie. Niets zal dit evenaren. Ik ben er zeker van dat ik vanavond een beetje dronken zal zijn. Dat heb ik verdiend."

  "Of ik er nog zal bij zijn in 2016? Ja, maar niet in het tijdrijden. Mezelf nog eens vier jaar afbeulen voor dit, zie ik niet zitten. Wie weet keer ik wel terug naar het baanwielrennen", zegt Wiggins, die zijn vorige zes medailles veroverde op de piste.

  Wereldkampioen Tony Martin was heel blij met het zilver. "Wiggins was dit jaar niet te kloppen", zegt de Duitser. "Deze medaille is voor mij dan ook goud waard."

  Philippe Gilbert legde beslag op de 17e plaats in de tijdrit. "Ik heb alles gegeven en mijn best gedaan. Ik had de juiste versnelling en heb geen fouten gemaakt. Ik ben tevreden. Op het einde van een tijdrit staat iedereen op zijn plaats", zegt Gilbert aan Sporza.