• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Rogge: "Ik buig voor prestatie van Phelps"

  Jacques Rogge steekt zijn bewondering voor Michael Phelps niet onder stoelen of banken.

  IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft Michael Phelps gefeliciteerd met zijn record van 19 olympische medailles. "Phelps heeft geschiedenis geschreven", zegt Rogge.

  "Aan de Olympische Spelen deelnemen is een succes voor elke atleet. Met een medaille word je lid van een elitegroep, maar Phelps schrijft geschiedenis met zijn 19e olympische medaille", zegt Rogge.

  Phelps pakte dinsdag zilver op de 200m vlinderslag en goud met de VS op de 200m vrije slag. Daarmee deed hij beter dan de Russische turnster Larissa Latynina die in de jaren '50 en '60 18 medailles verzamelde. Phelps heeft nu 15 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen plakken.

  Latynina: "Record bij de vrouwen nog wel even van mij"

  Ook Larissa Latynina maakte haar felicitaties over aan Phelps. De Russische laat het niet aan haar hart komen dat ze haar bijna 50 jaar oude record kwijt is aan de Amerikaan. "Dit doet me niet zo veel. Mijn record heeft immers 48 jaar standgehouden. Het was tijd dat het gebroken werd", zegt Latynina.

  Toch blijft de Russische eergevoelig. "Phelps heeft mijn record gebroken, maar ik denk dat we nog lang moeten wachten op een vrouw die daarin slaagt."