• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Amerikaan Adrian wint thriller op koningsnummer

  Nathan Adrian neemt James Magnussen te grazen in de slotmeter.

  Nathan Adrian heeft een spannende tweestrijd met James Magnussen op de 100 meter vrije slag in zijn voordeel doen uitdraaien. De Australiër leidde in de laatste meters, maar hij werd op de valreep nog gepasseerd door de Amerikaan.

  Nathan Adrian staat al een paar jaar in de schaduw van Michael Phelps en Ryan Lochte en ook in Londen leek voor hem geen grote hoofdrol weggelegd.

  De Australiër James Magnussen was dankzij zijn wereldtitel vorig jaar én zijn razendsnelle 47"10 tijdens de trials de torenhoge favoriet. Die rol nam hij ook met verve op in de finale.

  Cielo, de titelverdediger op de 50 meter vrije slag en de enige die er ook vier jaar geleden bij was (titelverdediger Alain Bernard haalde de Spelen niet), opende het snelst, maar Magnussen nam over.

  Hij nam meteen een halve lengte en kon het goud al proeven. Maar dat was buiten Adrian gerekend, die met een ultieme eindsprint én een uitstekende finish een honderdste seconde voor Magnussen aantikte.

  Het was sinds 1988 geleden dat de Verenigde Staten nog eens goud wonnen op het koningsnummer van het zwemmen, toen met Matt Biondi. Aleksandr Popov won in 1992 en 1996, Pieter van den Hoogenband in 2000 en 2004 en Alain Bernard in 2008.