• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Zilver maakt ongelukkig

  Opmerkelijk: atleten die brons halen zijn vaak gelukkiger dan atleten die tweede eindigen. Bij hen overheerst het ‘net niet-gevoel’. Bronzenmedaillewinnaars zijn vooral blij dat ze op het podium staan.

  “Wat als ik toch maar net iets beter was geweest?” Dat is wat sporters vaak denken als ze hun zilveren medaille om de hals krijgen. En dat terwijl de nummer drie een trapje lager staat te glunderen van geluk.
   

  Bronzenmedaillewinnaars zijn vaak gelukkiger dan zilverenmedaillewinnaars. Op het eerste gezicht lijkt dat onlogisch, omdat die laatste toch sterker gepresteerd hebben.

  Leo Bormans, auteur van ‘Geluk. The World Book of Happiness’ geeft toelichting: “De gedachte dat je goud verliest, spookt door het hoofd van vele vicekampioenen. Bij hen overheerst vaak de ontgoocheling, terwijl bronzenmedaillewinnaars eerder genieten van het ‘net wel-gevoel’.”

  De vierde plaats is een schrikbeeld voor veel atleten. Denk maar aan Ilse Heylen die zondag ontroostbaar was na het gemiste podium. En herinnert u zich nog hoezeer boogschutter Paul Vermeiren in zak en as zat omdat hij vierde eindigde in 1996 in Atlanta? Het feit dat ze die trieste vierde plaats net vermijden, maakt bronzenmedaillewinnaars opgelucht en gelukkig.