• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Phelps heeft meeste medailles uit geschiedenis

  Phelps heeft nu het meest aantal medailles in de medaillestand aller tijden.

  Michael Phelps heeft nu ook het laatste mythische olympische record in handen. Dankzij goud op de 4x200 meter heeft de Amerikaanse zwemmer de turnster Larissa Latynina voorbijgestoken in de medaillestand aller tijden. Phelps staat nu op 19 stuks.

  Michael Phelps had eerder op de avond een opdoffer gekregen op "zijn" 200 meter vlinderslag. Hij slaagde er niet in voor de derde keer goud te pakken op dat nummer, omdat hij slecht aankwam. Chad Le Clos stak hem zo nog voorbij (zie "lees ook").

  Maar veel tijd om de ontgoocheling door te spoelen kreeg Phelps niet. In de finale van de 4x200 meter vrije slag werd hij door zijn Amerikaanse maats in een zetel naar de 15e gouden plak uit zijn carrière gevoerd.

  Met een straatlengte voorsprong mocht hij aan de laatste 200 meter beginnen. Frankrijk, met Yannick Agnel, kwam nauwelijks dichterbij.

  Hoewel Phelps nog niet zijn stempel op deze Spelen kon drukken, heeft hij wel al 3 medailles op zak: 1 gouden en 2 zilveren. Daarmee komt hij op gelijke hoogte van drie andere zwemmers (Agnel, Lochte en Sun).

  Phelps totaal staat nu op 19 stuks, eentje meer dan Larissa Latynina, een Russische turnster uit de jaren 50 en 60. Het meeste gouden medailles had Phelps al eerder in zijn bezit, maar daar doet hij nu dus nog één exemplaar bij.