• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Karin Donckers wordt 15e in het eventing

  Karin Donckers: "Ik had gehoopt op een plaats in de top tien."

  Karin Donckers is 15e geworden in het eventing. De Duitse ruiter Michael Jung won het goud. Eerder op de dag hielp hij ook de Duitse ploeg al aan de titel. "Ik ben een beetje teleurgesteld", zegt Donckers.

  Karin Donckers deed haar status als beste Belgische alle eer aan. Ze was de enige landgenote die zich wist te plaatsen voor de finale van het eventing.

  Na de eerste jumping, waarin ze vier strafpunten verzamelde, stond ze op de 18e plaats. Dat was ruim voldoende voor de jumpingfinale, waar de beste 25 combinaties aan deelnemen.

  In die finale deed Donckers het iets minder goed. Haar paard Gazelle de la Brasserie sprong opnieuw een hindernis af en bovendien bleven ze twee seconden boven de tijdsgrens. Zes strafpunten dus.

  Na de drie proeven van het eventing: dressuur, crosscountry en jumping bracht dat Donckers op een totaal van 61,60 strafpunten, goed voor een 15e plaats in de eindstand.

  Virginie Caulier maakte in Londen haar olympische debuut. Ze presteerde degelijk op alle onderdelen en werd 34e in de eindstand, maar miste ze de jumpingfinale.

  Donckers: "Ben een beetje ontgoocheld"

  "Ik ben een beetje ontgoocheld met dit resultaat", zegt Karin Donckers over haar 15e plaats. "Ik had gehoopt op een plaats in de top tien."

  "Gazelle de la Brasserie", het 18-jarige paard van Donckers, gaat nu met pensioen. "Ik ben heel tevreden over haar prestatie. Ze heeft het echt geweldig goed gedaan. Het is voor haar een afscheid in schoonheid."

  België moest afhaken voor de landencompetitie. "Dat is bijzonder jammer", vindt Donckers. "We hadden hier in de top acht kunnen eindigen. Van de 75 zijn er 22 tijdens de wedstrijd uitgeschakeld. Dat is een waar slagveld."

  Donckers kijkt ten slotte al vooruit naar de Spelen van 2016, waar ze dus op een nieuw paard zal moeten rijden. "Etxebaria is een uitstekend achtjarig paard en ook zijn vijfjarige broer is beloftevol", weet de amazone.

  Duitser Michael Jung wint spannende finale

  Michael Jung is regerend wereld- en Europees kampioen. Toch stond hij voor de afsluitende jumping niet aan de leiding. Die plaats werd bezet door Sara Algotsson Ostholt, een Zweedse.

  Het werd een spannende finale. De top vier na de de eerste jumping stond immers binnen de vier strafpunten, net het aantal dat het afspringen van een hindernis oplevert.

  De Britse amazones Mary King en Kristina Cook gingen allebei in de fout en vielen naast het podium. Jung zette in de jumping wel een foutloze proef neer en verzekerde zich zo van een medaille.

  Sara Algotsson Ostholt mocht als laatste het hindernissenparcours afleggen en leek op weg naar het goud. Op de laatste hindernis ging het echter mis, haar paard Wega sprong die hindernis af. Zilver dus voor Algotsson Ostholt en goud voor Michael Jung en zijn paard Sam.