• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bottieau verlaat Londen met opgeheven hoofd

  Bottieau (blauw) verliest zijn tweede kamp en is uitgeschakeld.

  Judoka Joachim Bottieau heeft niet kunnen stunten in de categorie tot 81 kilogram. In de achtste finales dwong hij ex-wereldkampioen Ivan Nifontov wel tot extra tijd, maar scoren kon hij niet. Bottieau's Spelen zijn voorbij.

  Joachim Bottieau is 23 en wou op deze Spelen vooral ervaring opdoen. In zijn eerste kamp kreeg hij de Panamees Omar Pea Simmonds tegenover zich. Die staat niet in de top 100.

  Bottieau nam het initiatief en scoorde al snel een waza-ari. Iets later voerde hij een armklem uit en de Panamees moest afkloppen. Ippon en einde kamp.

  In de achtste finales wachtte de Rus Ivan Nifontov. Nifontov is ex-wereldkampioen en Europees kampioen en de nummer 13 van de wereld. Bottieau staat 30e.

  Bottieau was de underdog, maar onder de indruk was hij niet. Hij vocht heel agressief. Maar scoren kon de Belg niet. Na de reguliere tijd hadden Bottieau en Nifontov enkel een strafpunt achter hun naam.

  Extra tijd dus, die helaas na enkele seconden al afgelopen was. Bottieau was even niet attent en liet zich vloeren door een waza-ari. Meteen einde toernooi, maar Bottieau mag best trots zijn op zijn prestatie.

  "Ik wou misschien net iets te veel"

  Bottieau beseft dat hij dicht bij een stunt was. "Ik wou net iets te veel doen in de extra tijd. Ik spring op Nifontov, maar ik laat me meteen daarna vloeren."

  "Ik had misschien minder risico's moeten nemen", zegt Bottieau, die aan zijn eerste Spelen deelnam. "Ik maakte een kleine fout en dat is best frustrerend. Want fysiek voelde ik mij top."

  "Ik mag terugblikken op een goed toernooi, vind ik. Ik heb iemand die veel meer ervaring heeft, gedwongen tot een gevecht van vijf minuten. Ik was niet slim genoeg. Maar goed, ik wist op voorhand dat het heel moeilijk zou worden."