• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Amerikaanse turnsters onttronen China

  De Amerikaanse turnsters maakten hun favorietenrol waar.

  De Amerikaanse turnsters hebben goud veroverd in de landencompetitie. Rusland werd ondanks fouten op grond tweede. Titelverdediger China stelde teleur en werd vierde.

  De Verenigde Staten hadden zich als beste geplaatst voor de finale. Zowel de Amerikaanse als de titelverdedigsters, Chinese meisjes, begonnen aan hun favoriete toestel. Amerika begon op sprong, China aan de brug met ongelijke leggers.

  Beide landen zetten meteen de toon en turnden nagenoeg perfecte oefeningen. Rusland was het enige land dat nog in het spoor van de twee topfavorieten kon blijven.

  De Amerikaanse meisjes zetten op drie van de vier toestellen de beste teamscore neer. De VS gingen de laatste rotatie dan ook in met 6,80 punten voorsprong op Roemenië. Een onoverbrugbare voorsprong voor Kyla Ross, Alexandra Raisman, McKayla Maroney, Gabrielle Douglas en Jordyn Wieber.

  Roemenië had de sterkste toestellen achter de rug en twee Russische meisjes (foto) gingen op hun laatste toestel, de grond, in de fout.

  Chinese titelverdedigsters falen

  De Chinese meisjes, die in Peking nog olympisch kampioen werden, stelden teleur op grond en balk. Deng Linlin voormalig wereldkampioene op balk, zette pas de 17e prestatie neer op haar favoriete toestel. China viel uiteindelijk als vierde naast het podium.

  De Verenigde Staten winnen voor het eerst sinds Atlanta 1996 goud in de landencompetitie. De Amerikaanse ploeg was de jongste in de finale.