• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  4x200m-team strandt ondanks record

  De estafetteploeg verbetert de tijd van het EK eerder dit jaar.

  De Belgische mannenploeg heeft zich op de 4x200 meter vrije slag niet weten te plaatsen voor de finale. Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Louis Croenen en Pieter Timmers werden 12e en verbeterden hun eigen Belgische record. "De top 8 is nog iets te hoog gegrepen."

  Na de finaleplaats op de 4x100 meter vrije slag had de ploeg op de 4x200 meter goede hoop. Een finaleplaats zat er gezien de inschrijvingstijden niet in, toch deden de Belgen het goed.

  Dieter Dekonick mocht als eerste Belg het water in. Hij vertrok voorzichtig, maar zwom een overtuigende tweede helft en gaf als vijfde over aan Glenn Surgeloose.

  De Belgische recordhouder op de 200 meter vrij startte net als Dekonick behouden. Hij zakte naar de zevende plaats, maar zwom goed binnen de 1'48".

  Daarna was het de beurt aan de benjamin van het team. Louis Croenen is pas 18 en ging meteen als een speer weg. Dat leek hem op het einde wat krachten te kosten, maar hij hield België op de zevende plaats.

  Slotzwemmer Pieter Timmers, die eerder op de ochtend nog de 100 meter vrije slag had gezwommen, kon België nog een plaatsje naar voren zwemmen. Met een eindtijd van 7'14"44 verbeterde de ploeg hun eigen Belgische record dat op 7'15"58 stond.

  De Belgen zetten de 12e tijd van alle deelnemers neer. De Verenigde Staten plaatsten zich als snelste voor de finale.

  "Top 8 is nog te hoog gegrepen"

  • Dieter Dekoninck: "Het was de bedoeling om iets trager te beginnen om daarna in het laatste gedeelte te versnellen. Zo kon ik Glenn in een goede positie laten starten."
  • Glenn Surgeloose: "We hebben een harde wedstrijd gezwommen. We stonden aan de start met de 15e tijd en zijn nu met een Belgisch record op de twaalfde plaats geëindigd. We hebben het goed gedaan, maar de top 8 is nog te hoog gegrepen."
  • Louis Croenen: "Ik schrok even van het publiek. Daar stond ik dan als 18-jarige zwemmer tussen al die grote mannen. Ik heb mijn wedstrijd goed ingedeeld. De laatste 50 meter hoorde ik het publiek schreeuwen: "Wauw!""