• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  16-jarige Ye Shiwen is de wisselslagkoningin

  Ye Shiwen pakte goud op de 200 meter wisselslag.

  Ye Shiwen heeft de 200 meter wisselslag gewonnen. Nadat ze eerder deze week ook al de 400 meter had gewonnen kroont ze zich tot wisselslagkoningin.

  Ye startte behouden op de vlinderslag, waar ze als vierde keerde. Op de rugslag plaatste ze een tussenversnelling en nam ze de leiding voor regerend olympisch kampioene Stephanie Rice.

  Op de schoolslag was het de Amerikaanse specialiste Caitlin Leverenz die het voortouw had genomen, maar Ye was nooit ver weg. En net als op de 400 meter sloeg Ye genadeloos toe op de afsuitende vrije slag. Ze tikte aan in 2'07"57 een verbetering van het olympisch record.

  Het zilver ging naar de Australische Alicia Coutts, het brons naar Leverenz.

  Ye: "Nee, ik heb geen doping genomen"

  De stormachtige opgang van Ye Shiwen doet heel wat wenkbrauwen fronsen. Suggesties over dopinggebruik veegt de Chinese resoluut van tafel. "Ik vind die uitlatingen onrechtvaardig, maar het raakt mijn koude kleren niet."

  "Er zijn zwemmers van andere landen die meerdere medailles gewonnen hebben, waar geen vragen bij gesteld worden. Waarom word ik er dan uitgepikt? Ik heb helemaal niks genomen. Ik werk gewoon vijf uur per dag, al negen jaar lang."