• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Acker begint sterk aan zeiltoernooi

  Evi Van Acker zeilt naar een tweede en derde plaats in de eerste regatta's.

  Evi Van Acker is goed begonnen aan het zeiltoernooi op de Olympische Spelen. De 26-jarige zeilster staat na twee regatta's op de tweede plaats in de Laser Radial-klasse. Wannes Van Laer staat op de 21e plaats in de Laser-klasse.

  Evi Van Acker begon de eerste regatta in het middenveld. De 26-jarige zeilster rukte daarna snel op en zeilde de hele tijd in de top vier. Ze finishte uiteindelijk als derde. De eerste race werd gewonnen door de Ierse Annalise Murphy voor Gintare Scheidt uit Litouwen.

  In de tweede regatta zeilde Van Acker meteen naar de leiding. Ze bouwde haar voorsprong in eerste instantie uit tot meer dan 20 seconden, maar de Ierse Murphy zeilde weer naar onze landgenote toe.

  Van Acker moest vervolgens de leiding afstaan en Murphy ging net als in de eerste race onbedreigd op de overwinning af. Van Acker werd tweede, de plaats die ze na de eerste dag ook in het klassement bezet.

  Morgen zeilt Van Acker de derde en vierde regatta. De zeilweek eindigt volgende maandag met de medaillerace.

  Van Acker: "Ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekken"

  "Je kunt niet winnen op de eerste dag, maar je kunt wel verliezen. Ik heb niet verloren, dus heb ik het goed gedaan", zegt een gelukkige Evi Van Acker aan Sporza.

  "Ik ben blij dat ik eindelijk kon beginnen, want ik was toch wat zenuwachtig. Ik startte niet goed, maar ik ben rustig gebleven en ben na een fameuze inhaalslag nog derde geworden. In de tweede race maakte ik enkele foutjes in het tweede deel, waardoor ik nog werd ingehaald."

  Annalise Murphy leidt voorlopig, na twee zeges. "We noemen haar de Ierse tank, omdat ze gigantisch groot en zwaar is. Dat is een voordeel bij veel wind."

  "Maar ik wil niet echt naar de rest kijken, want dan maak je foutjes. Ik zal mijn beste zeilen moeten bovenhalen om haar te kloppen. Ik hoop dat ik de lijn van vandaag de komende dagen kan doortrekken. Maar de weg is nog lang."

  Coach: "Evi zoefde naar voren"

  Wil van Bladel, de coach van Evi Van Acker is tevreden na de eerste dag. "We hadden niet op beter mogen hopen", zegt de Nederlander.

  "Evi is heel rustig en geconcentreerd gebleven. Daar hebben we hard aan gewerkt. In de eerste regatta zat de angst er nog wat in en lag ze achter bij de eerste boei. Daarna zoefde ze naar voren. Dat was mooi om te zien."

  De Ierse zeilster Annalise Murphy won beide regatta's. "Ze kan erg goed zeilen in winderige omstandigheden, maar als het minder hard waait, kan Evi haar aan. Murphy is de voorbije vier jaar maar een keer voor Evi geëindigd."

  Wannes Van Laer debuteert met 21e plaats

  Zeiler Wannes Van Laer (Laser) staat na de eerste dag op de 21e plaats, na een 19e en een 26e stek in de eerste twee regatta's. Van Laer (27) neemt de eerste keer deel aan de Olympische Spelen en mikt op een plaats in de top 20.