• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Eventingteam blijft steken na matige crosscountry

  Na de crosscountry in het eventing staat de Belgische ploeg nog steeds achtste in het landenklassement. Karin Donckers blijft de beste landgenote, ze zakte wel naar plaats 18.

  België is na de crosscountry nog steeds achtste in het landenklassement van het eventing. De afstand tot de podiumplaatsen is intussen wel meer dan 50 strafpunten.

  Karin Donckers, die na de dressuur nog gedeeld zevende stond, kon België ook niet meer redden. Ze zette met haar paard Gazelle de la Brasserie wel opnieuw de beste Belgische tijd neer, maar ze overschreed de tijdslimiet en kreeg 11,60 strafpunten. Daardoor zakt ze in het individuele klassement met een totaal van 51,60 strafpunten naar een gedeelde 18e plaats.

  Virginie Caulier was de eerste Belgische die in actie kwam. Ze had echter bijna elf minuten nodig voor het crosscountryparcours en overschreed daarmee ruim de tijdsgrens. Ze kreeg daarvoor 21,20 strafpunten. Na de dressuur, waar ze 48,30 strafpunten kreeg, bracht haar dit op een totaal van 69,50 strafpunten en een 36e plaats.

  Carl Bouckaert valt van zijn paard

  De andere Belgen verging het nog minder goed. Carl Bouckaert ging al vroeg in de cross-country in de fout met zijn paard Cyrano. De 58-jarige Bouckaert viel van zijn paard en hij is daarmee uitgeschakeld voor de rest van de eventingwedstrijd.

  Marc Rigouts kreeg het al vroeg in de race lastig. Hij kon een valpartij maar net vermijden toen zijn paard Dunkas het evenwicht verloor. Wat later weigerde Dunkas ook een hindernis, wat Rigouts met 20 extra strafpunten opzadelde. Bovendien overschreed Rigouts de tijdslimiet en kreeg in totaal 56,80 strafpunten. Met een totaal van 107,50 strafpunten staat hij gedeeld 81e.

  Joris Van Springel, die een teleurstellende dressuur neerzette, kon zich deels revancheren in de crosscountry. Van Springels paard Lully des Aulnes raakte een hindernis hard aan, maar hij kon toch verder. Wat verderop moest Van Springel zijn wedstrijd even onderbreken omdat een ruiter voor hem was gevallen. Hij overschreed nadien wel de tijdsgrens, maar hij kreeg slechts 12,80 strafpunten. Hij is nu de tweede beste Belg op de 34e plaats met 64,70 strafpunten.

  Duitsland leidt het landenklassement na de crosscountry. De Duitse Ingrid Klimke deelt de leiding van het individuele klassement met de Zweedse Sara Algotsson Ostholt.

  Morgen staat de derde en laatste proef van het eventing op het programma: de jumping.

  Bouckaert: "In geen vijf jaar van mijn paard gevallen"

  Carl Bouckaert zal het einde van de eventing niet halen. Hij moest opgeven nadat hij van zijn paard was gevallen. "Dit is echt grote pech. Onvoorstelbaar. Ik ben in geen vijf jaar van mijn paard gevallen", zegt Bouckaert.

  "Er waren veel problemen bij de derde hindernis. Het meisje voor mij brak zelfs haar heup. Hierdoor moest ik meer dan een halfuur wachten. Dat is slecht voor de concentratie en voor het paard."

  "Ik was erg echt klaar voor. Ik had me nog nooit zo goed voorbereid op een competitie. Maar het kan erger. Ik heb mijn kinderen hier bij mij en dat is mijn échte gouden medaille."