• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lefevere: "Jammer dat we zoveel pech hadden"

  De manager van Omega Pharma-Quick Step kan niet tevreden zijn.

  Omega Pharma-Quick Step heeft niet de Tour beleefd waar het op gehoopt had. Na een knap voorjaar kon de nieuwe ploeg het in de Tour niet waarmaken. Manager Patrick Lefevere moet zonder ritoverwinningen naar huis.

  "Het was inderdaad niet goed", geeft Lefevere toe. "We kenden een zwarte start met de lekke band van Tony Martin in de tijdrit. De volgende dag bleek het scafoïdebeentje van zijn linkerhand gebroken.

  "De jongens hebben hun best gedaan, maar het weegt op een team wanneer de kopmannen hun rol niet opnemen. Als je wint, kom je in euforie terecht. Denk maar aan 2010 toen Chavanel won in Spa."

  "Hier was het net omgekeerd. De eerste dagen lieten de renners de kopjes hangen door de pech. Dat was jammer. Het kostte de ploegleiders veel werk om die tendens te doorbreken. Bovendien werd Chavanel ziek en bleef Velits onder de verwachtingen."

  "Devenyns was lichtpunt"

  Ook Levi Leipheimer zakte dit jaar door het ijs in de Tour. "Maar ik ben er niet van overtuigd dat hij zogezegd te oud is. Hij heeft een zware blessure gehad dit jaar en zal ook wel met de Usada-zaak in zijn maag gezeten hebben."

  Dries Devenyns was het lichtpunt in de ploeg. De Belg was vaak mee in de aanval, maar kon niet winnen. "Dries heeft de eerste keer pech gehad. Hij was met allemaal ritwinnaars op stap. In zijn tweede ontsnapping zag je dat hij het nog moeilijk heeft met de druk. Hij moet meer durven te gokken."

  Kevin De Weert reed ooit vrij gemakkelijk top vijftien. Dit jaar moest hij een kopman helpen die de rol moest lossen. "Als je alles op voorhand weet ben je visionair. Ik kom niet naar de Tour voor een plaats tussen tien en vijftien. Ik ben gelukkiger met ritwinst."

  "Cavendish helemaal niet zo dicht bij ons"

  Omega Pharma-Quick Step kwam dit jaar zonder spurter naar de Tour. "Alle sprints zijn gewonnen door de snelste mannen van het peloton. Volgens mij kunnen Ciolek en Steegmans dat niveau niet meer aan."

  Er gonzen geruchten over een nakende transfer van Mark Cavendish naar Lefevere. "Maar hij staat niet zo dicht bij ons als de pers schrijft. In de Tour de France wordt snel van een mug een olifant gemaakt."

  "Zelfs al zouden we met hem praten, dan mogen we ons budget niet vergeten. Maar met een financiële injectie is natuurlijk veel mogelijk. Er zijn slechts drie plaatsen vrij dus ik zal zuinig zijn om die in te vullen."

  "Of we volgend jaar met dezelfde ploeg terugkomen? Het is niet omdat je het ene jaar niet presteert dat dat ook het volgende jaar zo zal zijn. De renners die ons voorjaar glans gaven, zijn dezelfde renners waarvan men vorig jaar zei dat ze versleten waren."