• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van den Broeck: "Dit is een hele opluchting"

  Van den Broeck beperkt de schade op Van Garderen in de tijdrit.

  Jurgen Van den Broeck heeft vandaag met succes zijn vierde plaats in het eindklassement verdedigd. Hij reed een degelijke tijdrit en mag zich opmaken voor een tweede top 5 in drie jaar tijd. "Daar had ik voor getekend."

  Vandaag moest Jurgen Van den Broeck nog één keer alles uit de kast halen om zijn vierde plaats in het klassement te verdedigen. De 29-jarige renner van Lotto werd 26e op 4'22" van winnaar Bradley Wiggins.

  "Ik ben bewust rustig aan de rit begonnen om mijn eigen tempo te zoeken. Eenmaal dat gelukt was kreeg ik vanuit de ploegwagen te horen dat ik op schema lag. Dat zorgde voor een positieve stimulans."

  Jurgen Van den Broeck wist met zijn prestatie in de tijdrit zijn vierde plaats te behouden in het algemeen klassement. "Na al die maanden werk en de tegenslag van vorig jaar is dit een opluchting", zegt Van den Broeck.

  "Het is wel jammer dat ik net naast het podium val, maar dit was het hoogst haalbare. Op de eerste rustdag zag het er nochtans niet zo goed uit na mijn pech op la Planche des Belles Filles en een mindere tijdrit. Maar dan mag je het hoofd niet laten hangen."

  Van den Broeck kan zijn vierde plaats wel smaken. "Als iemand mij enkele jaren geleden had gezegd dat ik in drie jaar tijd twee keer top vijf zou rijden in de Tour, had ik die wellicht persoon gek verklaard."

  "Dit is plezant voor mij en heel mijn entourage. Morgenavond ga ik rustig naar huis en het vieren met de familie. 't Zal deugd doen na maanden van huis."

  Van den Broeck kijkt ook al uit naar volgend jaar. "De Tour belooft dan nog een pak lastiger te worden met meer aankomsten bergop."

  Frison: "Overal tevreden gezichten"

  Herman Frison, ploegleider bij Lotto-Belisol was na afloop van de tijdrit uiteraard gelukkig met het resultaat van Jurgen Van den Broeck.

  "We hadden alles heel de tijd onder controle. Het is perfect gegaan, we hebben Van Garderen goed afgehouden. Je ziet overal tevreden gezichten. De vierde plaats is de plek die VdB verdient."

  "Samen met Jurgen heb ik een lange weg afgelegd naar deze Tour. Dat werk is een passie geworden en dat doe je met plezier. Als dat dan dit resultaat oplevert, is dat heel leuk. Het podium? Zonder die val had hij het vorig jaar behaald. Maar we blijven terugkomen om te proberen."

  Sergeant: "Vierde is het hoogst haalbare"

  De vierde plaats van Jurgen Van den Broeck kwam in de tijdrit nooit echt in gevaar. Marc Sergeant, manager van Lotto-Belisol kreeg het toch even warm.

  "Op het eind reed Jurgen bij een bocht bijna in het publiek. Toen stond mijn hart even stil. De vierde plaats is het hoogst haalbare voor Van den Broeck in een Tour met zoveel tijdritkilometers. Dat is niet zijn sterkte en daar is hij goed uitgekomen. Bergop was de top drie net iets beter."

  "Ik denk wel dat we met een ander parcours voor een podiumplaats kunnen strijden. Als Contador er opnieuw bij is, wordt het natuurlijk moeilijker. Maar Wiggins en Froome zullen hun tactiek dan ook moeten aanpassen."