• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Vetpercentage lager dan drie is onverantwoord"

  Een kilo te veel kan het verschil maken tussen winst en verlies.

  Om in de Tour gezond te blijven, moet je goed voorbereid zijn. De man met de hamer loert altijd om de hoek en het is dus zaak van goed te eten. Michel Wuyts sprak met sportarts Vandermieren over magerzucht bij de renners.

  Michel Wuyts sprak in aanloop van de Tour voor Sporza met sportarts Kris Vandermieren over de problemen die sommige renners hebben met hun dieet. Waar eindigt de soms verregaande magerzucht bij wielrenners, en dan vooral bij klimmers?

  "Het is moeilijk om er een vetpercentage op te kleven, maar het is een feit dat eten soms een probleem is voor de renners. Ze gaan er zo fanatiek mee om dat ze aan hun koolhydratenopname beginnnen te knabbelen, de opname van suikers dus."

  "De renners volgen wel hun trainingschema's, maar om toch dat extra kilootje kwijt te spelen, beginnen ze minder koolhydraten te eten. Ze verorberen bij hevige inspanningen op dat moment hun eigen spierweefsel waardoor ze zichzelf ernstig benadelen."

  "Ideaal rond de vijf procent"

  "Over welke vetpercentages het dan gaat? Dat varieert. Ik ken renners die gedurende maanden perfect kunnen leven met drie procent. Maar ik heb ook renners gekend die bij vijf procent in de problemen komen."

  "Een renner moet zulke zaken weten en daar dienen de beloftereeksen voor. Jonge renners leren er hun lichaam kennen op vlak van voeding en training. Zoiets is individueel verschillend. Dat is wat Bradley Wiggins nu ook heeft gedaan. Die is ondertussen de dertig gepaseerd en hij weet nu perfect wat hij kan."

  "Een vetpercentage onder de drie procent lijkt me onverantwoord, zeker voor de Tour. Het ideale percentage om aan de Tour te beginnen is volgens mij vijf procent."