• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Fränk Schleck uit Tour na positieve dopingtest

  Fränk Schleck testte positief op een vochtafdrijvend middel.

  De Tour staat op zijn kop, want RadioShack-kopman Fränk Schleck is betrapt op het gebruik van een vochtafdrijvend middel. De Luxemburger, die vorig jaar nog derde werd in de Tour, verdwijnt uit de Tour.

  Fränk Schleck, die in deze Tour twaalfde stond op 9"45 van gele trui Wiggins, liep tegen de lamp op de dag van de 13e rit. Die eindigde op zaterdag 14 juli in Cap d'Agde, waar André Greipel de spurt van een klein peloton won.

  De UCI meldt dat hij positief testte op Xipamide, een vochtafdrijvend middel dat kan gebruikt worden als dopingmaskerend product.

  Het gebruik van het product, geen doping an sich, leidt niet tot een onmiddellijke schorsing. De 32-jarige Schleck zou dus in principe in de Tour mogen blijven, maar de UCI riep RadioShack wel op om actie te ondernemen om de sereniteit te bewaren.

  Die actie liet niet lang op zich wachten, want RadioShack meldde dat het Luxemburgse boegbeeld uit de Tour verdwijnt. Fränk Schleck stond vorig jaar nog samen met zijn broer Andy op het Tour-podium in Parijs, ze flankeerden winnaar Cadel Evans.

  Als Schleck kan aantonen hoe het middel in z'n lichaam kwam en zijn prestaties niet bevorderde, kan Schleck wegkomen met een waarschuwing. Is dat niet het geval, dan riskeert hij een schorsing van twee jaar.

  "Dit is een spijtige zaak"

  De voorzitter van de wedstrijdjury in de Tour is de Belg Guy Dobbelaere: "Ik hoopte dat we aan een faire en cleane Tour bezig waren en kreeg dat gevoel gaandeweg ook. De gemiddelden lagen een pak lager dan de vorige jaren. Er stak niemand bovenuit. Dat we dit meemaken, is een spijtige zaak. Blijkbaar zijn er altijd renners die de boel belazeren."