• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Gendt: "Ik heb de Tour nog niet gemist"

  Thomas De Gendt bracht een bezoekje aan de redactie van Sporza.

  Thomas De Gendt verkoos zijn huwelijk boven de Tour en daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad. "Ik heb er mij op ingesteld. Mijn doelen liggen elders", zegt De Gendt bij zijn bezoek aan de Sporza-redactie.

  Aan de vooravond van de Tour konden jullie in onze poll kiezen welke renner jullie het meest zouden missen in de Tour. Thomas De Gendt torende er bovenuit. Maar mist De Gendt de Tour zelf wel?

  "Ik heb de Tour eigenlijk nauwelijks gemist", verrast hij. De Gendt, die derde werd in de Ronde van Italië, stapte in het huwelijksbootje op de dag van de proloog. "Ik heb nog niet één keer gedacht: was ik er maar bij. Ik stelde mij erop in dat ik de Tour zou missen. Mijn doelen liggen elders."

  De Gendt had gehoopt de Spelen te mogen rijden, maar hij is niet geselecteerd. "Ik begrijp de keuze van bondscoach Bomans. Als je Boonen en Gilbert al hebt, moet je knechten meenemen. Ik heb Bomans dan ook gezegd dat hij zich niet slecht hoeft te voelen."

  De Gendt kan misschien wel nog worden opgetrommeld als Boonen geblesseerd moet afhaken. "Dat zou mooi zijn, maar het zou ook idioot zijn, want ik heb me er niet specifiek op voorbereid. Ik kan daar nu niets gaan zoeken."

  De Gendt heeft de Tour dan wel niet op de voet gevolgd, toch weet hij er meer over dan hij laat uitschijnen. "Het maakt mij niet uit wie de eindwinnaar wordt, als het maar verdiend is."

  "Ik vind het jammer dat Wiggins nog niet gedomineerd heeft. Hij knijpt de boel dood in de bergen en haalt dan uit in de tijdritten." Froome kan Wiggins misschien nog onttronen. "Maar als je betaald wordt om te helpen, dan moet je je daaraan houden."

  "Van den Broeck kan het podium nog halen, maar dan mag hij niet afwachten tot het einde van de klim. Hij moet in een vroegere ontsnapping meeglippen."

  "Ik moet ooit een grote ronde kunnen winnen"

  Thomas De Gendt twijfelde voor het seizoen nog tussen het klassieke werk en het rondewerk, maar zijn derde plaats in de Giro heeft de balans in het voordeel van de rondes doen overhellen. "Ik wil me meer toeleggen op de rondes en wil in de winter er ook specifiek voor trainen", zegt hij.

  "Als je derde kunt worden in de Giro kun je met een beetje meer geluk ook winnen. Twee minuten achterstand over drie weken is echt niet veel. Ik zeg niet dat ik de Tour zal winnen, maar de Giro of de Vuelta, dat moet kunnen."