• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Met benen van vorig jaar win ik hier"

  "Na die valpartij moest ik achtervolgen. Dat kostte me veel krachten."

  Philippe Gilbert kreeg een finish die op zijn lijf geschreven was. Toch won hij niet. "Ik zat de hele finale in het rood", zegt Gilbert. Jurgen Van den Broeck is dan weer blij, want hij verloor geen tijd. "Dan is het altijd een goeie dag."

  De Tour-organisatie had de aankomst in Seraing speciaal aangepast op maat van Philippe Gilbert. Maar de Gilbert van nu is (nog) niet die van 2011.

  "Als ik zo goed was als vorig jaar, had ik hier gewonnen. Maar ik zit toch niet zo ver van die conditie af", zegt Gilbert aan Sporza.

  "Door die valpartij met die fotograaf heb ik veel plaatsen verloren. Het heeft veel krachten gekost om weer voorin te geraken. Ik heb heel de finale in het rood moeten rijden. Misschien kwam ik daarom iets tekort."

  "Ik heb er alles voor gedaan vandaag, maar Cancellara was te sterk. En Sagan lost de verwachtingen helemaal in. Het is echt fenomenaal wat hij doet."

  Van den Broeck: "Mindere dag al vergeten"

  Jurgen Van den Broeck (foto) reed een attente finale, wat hem een elfde plaats in de daguitslag opleverde. "Dit was een goeie dag", luidt zijn conclusie, "maar dat is het altijd als je niet valt en geen tijd verliest."

  "Ik ben wel extra tevreden omdat het zaterdag een mindere dag was. De ploeg heeft fantastisch gereden. Als je ziet dat Greipel, die maandag toch voor de zege moet gaan, zich zo leegrijdt voor ons. Chapeau!"

  "Toen Cancellara ging, schoot ik net door op de kasseien. Jammer. Ik heb daarna Evans het werk laten doen, maar ik kon toch ook niet meer zelf versnellen."

  Jelle Vanendert was de vooruitgeschoven pion bij Lotto-Belisol, mede dankzij zijn sterke prestatie in een soortgelijke finish in de Amstel Gold Race. Toch kon Vanendert niet meespelen voor de zege. "De laatste meters reed ik volledig in het rood. Ik zag Cancellara wegrijden, maar ik kon niet reageren."

  Monfort: "Kreeg kus van vrouw en dochter"

  Maxime Monfort raakte in de finale op achterstand. "Ik zat net achter de valpartij, maar mjin fiets was kapot", zegt de renner van RadioShack. "Ik moest meer dan een minuut wachten op een nieuwe fiets."

  "Ik heb voluit moeten achtervolgen tussen de auto's om terug te keren. Ik zat nog achterin aan de voet van de klim. Ik heb mijn eigen tempo gereden en ik eindig nog voorin. Bovendien hebben we het geel behouden en dat was ons doel."

  Monfort reed door eigen regio. "Dat was een mooie ervaring. Ik kon stoppen bij mijn fanclub op Baraque de Fraiture en ik heb zelfs een kus van mijn vrouw en mijn dochter gekregen. Het was kort, maar mooi."

  Devenyns: "Iedereen al dood aan de voet van de klim"

  Dries Devenyns sprintte op de loodzware aankomst in Seraing naar de tiende plaats. "Dat is voor mij een teken dat de conditie goed is", zegt de 28-jarige Belg van Omega Pharma-Quick Step.

  "In het begin van de rit vormde zich snel een kopgroep en dus konden wij in het peloton alles rustig controleren. Maar op ongeveer 35 kilometer van de finish ging het tempo de hoogte in en de finale verliep heel hectisch."

  "Hier en daar gingen wat renners tegen de vlakte en daarom reden wij vooraan", zegt Devenyns. "Chavanel ging aan de haal, maar hij kon het niet volhouden. Eigenlijk was iedereen al dood aan de voet van de klim."