• home
 • video
 • pas verschenen

  België pakt EK-goud op de 4x400 meter

  België verovert goud op de 4x400 meter.

  0 / 0

  België verovert goud op de 4x400 meter.

  Op het EK atletiek in Helsinki heeft de Belgische ploeg goud gewonnen op de 4x400 meter. Antoine Gillet, Jonathan Borlée, Jente Bouckaert en Kevin Borlée haalden het in 3'01"09.

  België schoof tijdens de race langzaam maar zeker op naar de gouden medaille. Startloper Antoine Gillet hield goed stand en gaf de stok als vierde door aan Jonathan Borlée.

  Borlée deed het prima en rukte op naar de tweede positie, achter de Engelsen. Ook de jonge Jente Bouckaert, die de stok van Borlée overnam, presteerde puik.

  Hij moest in de eerste helft van zijn 400 meter twee plaatsjes inleveren, maar zette dat in zijn laatste meters zeer knap recht.

  Zo mocht slotloper Kevin Borlée (foto) als tweede van start gaan. Hij deed in de laatste 400 meter wat van een (uittredend) Europees kampioen verwacht mocht worden. Hij snelde de Brit Richard Buck voorbij en liep soeverein naar de gouden plak.

  Het is de 26e medaille (de zevende gouden) voor België op een EK. Het EK wordt georganiseerd sinds 1934.

  Reacties

  • Gillet: "Wij waren misschien de favoriet, maar dat zorgde niet voor extra druk. Ik heb gewoon mijn race gelopen zoals ik dat anders doe."
  • Jonathan Borleé: "In de bocht kreeg ik een tik op mijn kin van de Duitser. Daardoor kreeg ik het moeilijk, maar het is nog goed afgelopen."
  • Bouckaert: "Ik moest mijn eigen wedstrijd lopen en ik denk dat ik dat goed gedaan heb. In de laatste 100 meter had ik nog wat over. De wissel was goed."
  • Kevin Borlée: "In de laatste rechte lijn kon ik controleren. Ik keek om en wist dat het binnen was. Hopelijk kunnen we op de Spelen nog wat sneller lopen."

  Deghelt en Seghers falen op de hoge horden

  Eerder op de slotdag van het EK zijn Adrien Deghelt en Dario Seghers er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 110 meter horden.

  De jonge Dario Seghers (20) viel te licht uit in de eerste halve finale. Hij finishte als achtste en laatste in 13"81. Zijn tijd was twee honderdste seconde boven zijn persoonlijk record dat hij in de reeksen had neergezet.

  In de tweede halve finale wist Adrien Deghelt niet te finishen. Hij haperde aan de vierde horde, struikelde en moest uitwijken naar de graskant. 

  Dit EK was een uitgelezen kans voor Deghelt om de limiettijd voor de Olympische Spelen te lopen. Die bedraagt 13"45. 

  De Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder wordt zijn wedstrijd van de laatste kans om nog naar Londen te mogen. 

  Nederland: record maar toch geen limiet

  De Nederlandse mannen van de 4x100m hebben voor een verrassing gezorgd door goud te pakken in de finale. Mariano, Martina, Codrington en Van Luijk liepen met 38"34 een Nederlands record. Toch is dat niet genoeg om naar de Spelen te mogen.

  Duitsland was tweede, Frankrijk derde. Favoriet Groot-Brittannië haalde de finish niet door een slechte stokwissel.