• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het balbezit wordt cruciaal in de finale"

  Vanavond spelen Spanje en Italië de finale van het EK voetbal. In de groepsfase speelden ze al tegen elkaar, toen werd het 1-1. "Beide landen zullen de bal in de ploeg willen houden."

  Spanje staat voor de derde keer op rij in de finale van een groot toernooi. Deze finaleplaats bereikte het met minder dominant voetbal en meestal zonder echte spits.

  Maar middenvelder Xavi waarschuwt dat de honger van Spanje nog niet gestild is. "We willen de mensen zondag laten zien dat deze ploeg nog steeds dezelfde drang naar succes heeft."

  "De vorige Europese titel en de wereldtitel hebben ons niet beneveld. We genieten nog altijd van onze wedstrijden."

  In de groepsfase hielden beide landen elkaar in evenwicht. "Italië speelde heel goed tegen ons. Het beschikt over meer talent dan ooit. In de finale wordt het balbezit cruciaal. Beide teams zullen de bal in de ploeg willen houden."

  Buffon: "We vormen een hechte groep"

  Als een voetbalschandaal het land in de ban houdt, is Italië het gevaarlijkst. Net als op het WK 1982 en het WK 2006 kan Italië zondag winnen terwijl een gokschandaal het voetbal teistert.

  "De emoties en het geloof zijn identiek aan die van 2006. Het is niet altijd even makkelijk geweest, maar we zijn erin geslaagd een hechte groep te vormen", zegt doelman Gianluigi Buffon.

  Mario Balotelli is de meeste besproken man bij Italië. "Hij heeft zich prima geïntegreerd in het team. En bovenal heeft hij hier met Cesare Prandelli een coach gevonden die het beste uit hem weet te halen."

  Italië is de wereldkampioen van 2006. Spanje won de wereldtitel in 2010 en de Europese titel in 2008. Met Spanje-Italië staan de winnaars van de laatste vier grote toernooien (WK en EK) dus tegenover elkaar.

  De vermoedelijke opstellingen:

  Spanje: Casillas, Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba, Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Silva, Fabregas

  Italië: Buffon, Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini, De Rossi, Pirlo, Marchisio, Montolivo, Cassano, Balotelli

  Aftrap: 20.45u in het Olympisch Stadion in Kiev (Oek)
  Scheidsrechter: Proença (Por)
  Live: Canvas, Radio 1, Teletekst en sporza.be (livestream en tekst)