• home
 • video
 • pas verschenen

  Waterpolo: wat u moet weten

  Het waterpolotoernooi loopt van zondag 29 juli tot zondag 12 augustus. Bij de mannen zijn er twee groepen van zes ploegen, bij de vrouwen twee groepen van vier ploegen.

  Bij de mannen stoten de beste vier van elke groep door naar de kwartfinales, bij de vrouwen gaan alle ploegen naar de kwartfinales.

  Waterpolo bij de mannen is olympisch sinds de Spelen van 1900 in Parijs. Het vrouwentoernooi werd in 2000 in Sydney voor het eerst georganiseerd.

  De wedstrijden in Londen worden gespeeld in de speciaal voor de Spelen gebouwde Water Polo Arena.

  De (olympische) regels in het waterpolo:

  Waterpolo wordt in een zwembad gespeeld. Het speelveld bij de mannen is 30 meter lang en 20 meter breed, bij de vrouwen 25 meter lang en 20 meter breed. Het water is overal 2 meter diep, de doelen zijn 3 meter breed en 90 centimeter hoog.

  Elke ploeg bestaat uit zeven spelers. Een wedstrijd telt vier periodes van elk 8 minuten. Bij de start zwemmen de ploegen vanaf hun eigen doellijn naar de bal in het midden van het speelveld.

  Een ploeg in balbezit heeft 30 seconden om te proberen een doelpunt te scoren. Als de halve minuut verlopen is, gaat de bal naar de tegenpartij.

  Ploegen mogen tijdens de wedstrijd onbeperkt spelers wisselen. Een speler die een overtreding begaat (bv. vasthouden of onder water duwen van een tegenstander) wordt voor maximaal 20 seconden naar de kant gestuurd.

  Een overwinning in het waterpolo levert 2 punten op, een gelijkspel 1 punt en een nederlaag 0 punten.