• home
 • video
 • pas verschenen

  Nuyens: "Ritwinst enige reden waarom ik start"

  Nick Nuyens (l) begint nog maar aan zijn tweede Tour de France, na die van 2007.

  Nick Nuyens (Saxo Bank) en Kris Boeckmans (Vacansoleil) willen als enige Belg in hun ploeg een rit winnen. Johan Vansummeren (Garmin) moet de toppers uit zijn ploeg bijstaan in de Tour. Maxime Monfort (RadioShack) bekijkt het na de eerste week.

  Nick Nuyens rijdt nog maar zijn tweede Tour, na die van 2007. "De goesting is groot. Ik heb dan ook nog niet zo veel koersdagen als de meesten hier", zei de Belg van Saxo Bank bij de ploegenvoorstelling in Luik aan Sporza.

  Zonder de geschorste Alberto Contador mikt de ploeg op ontsnappingen en ritwinst. "We hebben een ploeg van vrijbuiters en ik ben er daar één van."

  Hoopt hij stiekem op een ritzege? "Stiekem niet, daar gaan we voor! Dat is de enige reden waarom ik hier ben. Het wordt niet simpel. Maar ik heb nog niet veel gereden dit jaar en wil nog iets van mijn seizoen maken. Ik voel me ook goed, dus die ambitie heb ik wel."

  Vansummeren: "De ploeg bijstaan"

  Na een jaar zonder maakt Johan Vansummeren weer deel uit van het Tour-peloton. "Voor mij mag de Tour beginnen. De dagen ervoor duren lang. Rondlummelen op het hotel is niks voor mij. Eens de koers bezig is, vliegt de tijd."

  Met welke ambitie start de Garmin-Belg? "Bekijk onze ploeg: een Giro-winnaar (Hesjedal), Vande Velde was ooit vierde in de Tour, Martin won vorig jaar bergritten in de Vuelta, Danielson was in 2011 negende en Farrar won ook al een rit in de Tour."

  "Er zijn wel wat mogelijkheden en ik moet die mannen bijstaan. We hebben een duidelijke kopman (Hesjedal) en ik heb het liever zo,  dan zelf elke dag in de aanval moeten proberen te gaan."

  Boeckmans: "Winnen in Parijs"

  Kris Boeckmans (foto midden) debuteert in de Tour. Hij was bij de Tour-start in Luik onder de indruk. "De Tour is een groots iets. Ik heb er natuurlijk veel zin in."

  "Mijn ambities? Ik ga proberen mee te doen in de spurten en hoop zeker in Parijs te strijden voor de zege", zegt de Vacansoleil-spurter aan Sporza.

  Alle topspurters zijn in de Tour, onder meer Cavendish, Greipel, Kittel. "Ik heb geen idee of ik me met hen kan meten. Als ik tegen één van die jongens spurt, ben ik juist erachter of ervoor, maar nu met 10 of 15 echte spurters zal het spannend worden."

  "Een rit of Parijs halen? Dan kies ik de rit. Ik heb er geen idee van hoe zwaar het wordt. Er zijn vijf heel zware ritten en ik hoor ook elk jaar allerlei verhalen. Maar ik wil niet afstappen."

  Monfort: "Ik bekijk het wel na de eerste week"

  Door de blessure van Andy Schleck komt RadioShack onthoofd aan de start van de Tour. "Maar met Fränk Schleck, Klöden en Horner hebben we nog drie goeie renners die op het podium kunnen eindigen", zegt Maxime Monfort aan Sporza.

  "Met ook nog Gallopin die ritzeges viseert hebben we nog een sterke ploeg. Ik denk dat we toch een mooie ronde gaan rijden."

  Zelf kan hij ook tijd- en bergop rijden. Wat is zijn ambitie? "Ik denk dat ik tussen 10e en 15e kan worden, maar ik weet niet of dat goed  genoeg is voor de ploeg. We zullen wel zien na de 1e week. Ik ga alvast die eerste week niet zo hard werken als in 2011."

  In de marge van de ploegenvoorstelling vertelde Monfort nog dat hij niet naar de Spelen wil. "De bondscoach polste mij, maar ik heb andere plannen. Ik zet alles op de Vuelta en het WK", noteerde Het Laatste Nieuws.