• home
 • video
 • pas verschenen

  Tafeltennis: wat u moet weten

  Het tafeltennistoernooi begint op zaterdag 28 juli. Tot donderdag 2 augustus loopt het enkeltoernooi, van vrijdag 3 augustus tot woensdag 8 augustus spelen de landenteams.

  Er zijn vier gouden medailles te verdelen, twee bij de mannen en twee bij de vrouwen, in het enkelspel en de landencompetitie. In elk toernooi zijn er voorrondes, kwartfinales, halve finales en een finale.

  Tafeltennis is een olympische sport sinds de Spelen van 1988 in Seoel. De landencompetitie vervangt sinds 2008 het dubbelspel. China is veelvraat wat medailles betreft. Van de 24 gouden medailles tot nog toe won het er 20.

  Er wordt gespeeld in de ExCeL London, net zoals het boksen, schermen, judo, taekwondo, gewichtheffen en worstelen.

  De (olympische) regels van het tafeltennis:

  Alle wedstrijden worden met rechtstreekse uitschakeling afgewerkt. In het enkelspel wordt er naar een best-of-7 gespeeld. In de landencompetitie zijn er vier enkelwedstrijden en één dubbelwedstrijd, allemaal naar een best-of-5.

  Wie als eerste 11 punten scoort, met een minimum van 2 punten verschil, wint een game. Elke speler slaat twee punten op, waarna de andere speler opslaat. Vanaf 10-10 wisselt de opslag per punt. In het dubbelspel wisselt de opslag niet alleen per team, maar ook per speler.

  Een speler/team krijgt een punt als de tegenstander:

  • de bal in het net slaat
  • de bal naast de tafel slaat
  • de bal twee keer laat botsen voor hij/zij terugslaat
  • de tafel of het net raakt met zijn/haar lichaam
  • ongeldig opslaat
  • in de verkeerde volgorde terugslaat (in het dubbelspel)