• home
 • video
 • pas verschenen

  Leipheimer: "Evans en Wiggins 5 sterren, ik 3"

  Ook in afwezigheid van Tom Boonen lokt Omega Pharma-Quick Step veel persaandacht.

  Geen Tom Boonen in de Tour, dus speelt Omega Pharma-Quick Step vanaf morgen zijn andere troefkaarten uit. Het algemene klassement is een doel. "Leipheimer moet een podiumplaats ambiëren", zegt ploegleider Wilfried Peeters.

  Zonder Tom Boonen legt Omega Pharma-Quick Step zijn eieren in de Tour in het mandje van Levi Leipheimer (foto). "We gaan voor het eerst voor een goeie eindnotering", zegt Wilfried Peeters.

  "Het zou schitterend zijn als Tony Martin in de proloog geel zou pakken. Dat zou een pak publiciteit opleveren. Met Boonen erbij was dat ook het geval geweest, maar we beslisten om hem in alle sereniteit naar de Spelen te laten werken."

  "Leipheimer moet een podiumplaats ambiëren. Hij zal moeten bikkelen met Wiggins en Evans, want zij zijn volgens mij de twee topfavorieten voor de Tour", zegt de ploegleider van Omega Pharma-Quick Step.

  Levi Leipheimer kende door een ongeluk geen vlekkeloze aanloop naar de Tour. "Na mijn lange inactiviteit hoop ik net op tijd fit te zijn", zegt de Amerikaan.

  "Ik werkte keihard aan mijn revalidatie en hoop daar de komende weken de vruchten van te kunnen plukken. In Zwitserland was ik al goed, maar ik denk dat ik nu nog beter ben. De Tour is een lange wedstrijd, die ook dit jaar weer bol zal staan van de dramatiek."

  "Wiggins en Evans zijn de topfavorieten en zij zullen dus de druk van de race moeten dragen. Dat kan je sterker maken of niet. Ik geef dat tweetal vijf sterren, mijzelf geef ik er drie", zegt Leipheimer.

  Martin: "Klassement is geen doel"

  Tony Martin krijgt in de Tour heel wat tijdritten om zich in uit te leven. "Ik wil me graag profileren in de tijdritten. Van het algemeen klassement heb ik geen doel gemaakt", zegt de Duitser.

  "Ik wil ook goed zijn op de Spelen en wie een knalprestatie wil leveren in de Tour moet op zijn limiet rijden. Dan kom je krachten te kort in Londen. Maar eerst wil ik mij op de Tour richten."

  "Ik wil zo hoog mogelijk eindigen in de tijdritten. De top 5 is realistisch", speelt de wereldkampioen tijdrijden op veilig. "Ik trainde veel tegen de klok, maar ik verwacht voor de proloog veel weerwerk van Wiggins en Cancellara."

  De Weert: "Ik ben nu luxeknecht"

  Kevin De Weert eindigde vorig jaar twaalfde in de Tour, maar de kans is klein dat hij opnieuw voor eigen succes mag rijden. "Ik start nu als luxeknecht."

  "Mijn prestaties moeten even goed of zelfs beter zijn dan vorig jaar. Niet meer om een toptienplaats te ambiëren, maar om voor Leipheimer te werken. Ik zal mijn finish iets vroeger moeten leggen, al probeer ik zo ver mogelijk mee te gaan, zodat ik mijn kopman zo veel mogelijk uit de wind kan zetten."

  "Ik slaap op een kamer met Devenyns. We zijn de enige Belgen in de groep. Het was ooit anders. Maar eigenlijk zijn we geen collega's. We zijn echte vrienden."

  Boonen verkende samen met De Weert en co de eindfase van de rit naar Seraing. "Toen hij de finish zag begon het toch te kriebelen bij Boonen. Op die finish had hij zeker meegespeeld. Maar met het oog op Londen is dit de beste keuze."

  Devenyns: "Beter dan in 2001"

  Dries Devenyns zal net als De Weert veel werk mogen opknappen, al heeft hij ook een plannetje in zijn hoofd. "Ik hoop, net als Chavanel, eens mee te zijn in een lange vlucht en het dan af te maken. Maar zo zijn er wel meer."

  "De vorm is er alvast. Ik sta twee kilogram lichter en heb veel koerskilometers op de teller. Met Leipheimer zal ik veel moeten werken, maar als hij kan meedoen voor het podium zal dat een mentale boost geven", zegt Devenyns.

  "Op papier hebben we niet zo'n sterk blok als Rabobank of Sky, maar dat wil niet zeggen dat we ons de komende weken zomaar zullen laten wegdrummen."