• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Marwijk stopt als Nederlands bondscoach

  Bert van Marwijk stapt op na het mislukte EK.

  Oranje moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. Na de 0 op 9 op het EK maakt Bert van Marwijk plaats bij de Nederlandse nationale ploeg.

  "Ik heb hevig getwijfeld, maar ik moet deze stap zetten", is de korte reactie van Van Marwijk, die bij de KNVB nog een contract had tot en met het EK van 2016.

  Na het rampzalig verlopen toernooi in Polen en Oekraïne sprak Van Marwijk twee keer in "een open, eerlijke en constructieve sfeer" met de bond. Daarna besloot hij de eer aan zichzelf te houden.

  "De KNVB is Van Marwijk enorm erkentelijk", zegt Bert van Oostveen van de Nederlandse bond. "Hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een finaleplaats op het WK 2010 en de eerste plaats op de FIFA-ranglijst."

  "Natuurlijk is het jammer dat we vroegtijdig afscheid van elkaar moeten nemen, maar we moeten realistisch zijn. Persoonlijk kijk ik met een zeer goed gevoel terug op onze samenwerking."

  Nederland kon geen enkele wedstrijd naar zijn hand zetten

  Bert van Marwijk bereikte op het EK een absoluut dieptepunt met zijn groep. De poulewedstrijden tegen Denemarken, Duitsland en Portugal eindigden op een nederlaag. Met 0 op 9 en het schaamrood op de wangen mocht Oranje vertrekken.

  Al snel bleek dat de eenheid binnen de Nederlandse selectie ver te zoeken was, maar zelfs na dagenlang onderzoek hebben de Nederlandse media nog niet kunnen uitspitten wat er precies aan de hand is. Van Marwijk, die na het EK 2008 het roer overnam van Marco van Basten, liet zelf nooit het achterste van zijn tong zien.

  Van de 52 interlands met Van Marwijk als coach won Nederland er 34. Tien duels eindigden op een gelijkspel, acht matchen gingen verloren. De KNVB kondigt aan snel een nieuwe bondscoach te zoeken. Op 15 augustus neemt Oranje het in Brussel vriendschappelijk op tegen de Rode Duivels.