• home
 • video
 • pas verschenen

  Rusland wint volleygoud na thriller tegen Brazilië

  Rusland was nergens in de eerste twee sets, maar won nog met een fantastische remonte.

  De Braziliaanse volleybalmannen hebben het voorbeeld van hun vrouwelijke collega's niet kunnen volgen. Rusland won na een knappe remonte in vijf sets. Het is de eerste olympische titel voor Rusland in het volleybal. Setstanden waren 19-25, 20-25, 29-27, 25-22 en 15-9.

  Brazilië haalde al voor de derde keer op rij de olympische finale. In Athene pakte het goud, in Peking was de VS te sterk.

  Voor Rusland was het de tweede finale op de Spelen. De eerste keer was in Sydney waar het zilver pakte. In Athene en in Peking behaalden de Russen brons.

  Brazilië begon het best aan de wedstrijd. Het bouwde meteen een voorsprong uit en leek resoluut op zoek te gaan naar zijn derde olympische titel. Met Murilo sterk in de aanval won het de eerste set overtuigend met 25-19.

  Ook in de tweede set diepten de Brazilianen snel een kloofje uit. De Russen kwamen op karakter wel nog even terug, maar dat was het sein voor Brazilië om het gaspedaal weer in te drukken. Een sterke Dante Amaral bracht de voorsprong opnieuw op vijf punten. Dat volstond om de set te winnen.

  Kantelmoment bij 2-0 en twee gold medal points voor Brazilië

  In de derde set kwam Brazilië voor het eerst op achterstand. Muserski scoorde nu aan de lopende band voor Rusland en zorgde voor hoop.

  In de slotfase van de set werd de legendarische Giba voor het eerst van de bank gehaald, maar hij kon niet verhinderen dat de Russen net op tijd wakker schoten. Ze werkten twee golden medal points weg en wonnen de spannende derde set met 29-27.

  Russische remonte zorgt voor thriller in tiebreak

  Rusland begon als herboren aan de vierde set. Muserski en Michajlov gaven de ploeg vleugels en het geloof in de zege kwam stilaan terug. Brazilië speelde met veel wisselspelers en kon geen vuist maken tegen de ontketende Russen. Met 25-22 dwongen die een tiebreak af.

  In die tiebreak draaide de Russische machine op volle toeren. Brazilië leek in niets nog op de ploeg die de eerste twee sets had gewonnen. Rusland won met 15-9 en pakt zo voor het eerst olympisch goud in het volleybal. Brazilië droop af met zijn tweede zilver op rij.