• home
 • video
 • pas verschenen

  Groot-Brittannië wint landencompetitie dressuur

  Groot-Brittannië wint voor het eerst in zijn geschiedenis dressuurgoud.

  Groot-Brittannië heeft een einde gemaakt aan de Duitse dominantie in de dressuur. Duitsland behaalt wel nog het zilver. Nederland pakt brons. Gisteren won Groot-Brittannië ook al de jumpingfinale.

  Het was voor het eerst in 60 jaar dat Groot-Brittannië als ploeg een jumpingfinale wist te winnen. Vandaag kwam daar dus ook de dressuurfinale bij.

  Met scores van 79.407 % in de Grand Prix en 80.550 % in de Grand Prix Spécial bleef Groot-Brittannië Duitsland nipt voor. De Duitsers kregen een gemiddelde score van 78.216 %.

  Bij Groot-Brittannië was het vooral amazone Charlotte Dujardin die indruk maakte. De jury was onder de indruk en beloonde haar prestatie met een individueel eindtotaal van 83.663 %. De andere ruiters in het Britse team waren Carl Hester en Laura Bechtolsheimer.

  Duitsland had sinds 1976 elke dressuurcompetitie voor landen gewonnen. Voor Groot-Brittannië is het een primeur. Nederland, met veterane Anky van Grunsven die al voor de zevende keer op de Spelen staat, vervolledigt het podium met brons.

  Speciale aandacht voor de dressuur

  De competitie kreeg meer aandacht dan normaal op deze editie van de Spelen. Het team van de Verenigde Staten had Rafalca in de rangen. Dat paard is deels bezit van de vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.

  Mevrouw Romney zat trouwens net als de Britse Prinses Anne in de VIP-tribune. De dochter van Prinses Anne, Zara Phillips, won met de Britse eventingploeg zilver.