• home
 • video
 • pas verschenen

  Biologisch paspoort nekt Bertagnolli

  Bertagnolli liet bij Lampre nog geen sprekende resultaten optekenen.

  Lampre-renner Leonardo Bertagnolli zit in nauwe schoentjes. De UCI beschuldigt de Italiaan van dopinggebruik op basis van zijn biologisch paspoort. Het was al van 2010 geleden dat de UCI een renner kon vatten via het paspoort.

  De 34-jarige Bertagnolli is de eerste renner sinds 2010 waartegen de UCI een disciplinaire procedure opstart vanwege onregelmatigheden in het biologisch paspoort. De Italiaanse bond moet nu beslissen over de sanctie.

  Bertagnoli rijdt sinds 2011 voor de Italiaanse ploeg Lampre, waar hij nog geen sprekende resultaten liet optekenen. 2007 was zijn topjaar, toen won hij een rit in de Giro en Vuelta en schreef hij de klassieker Clasica San Sebastian bij op zijn palmares.

  Bertagnolli is de negende renner die betrapt wordt sinds de invoer van het biologisch paspoort in 2008. In 2010 liep onder andere Franco Pellizotti tegen de lamp door het paspoort. Die kwam afgelopen maand uit schorsing en werd meteen Italiaans kampioen.