• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische loper Abdi in top 10 op 5.000 meter

  Farah wint de 5.000 meter, Abdi wordt 8e.

  0 / 0

  Farah wint de 5.000 meter, Abdi wordt 8e.

  Op de eerste dag van het EK atletiek is de Belg Bashir Abdi achtste geworden op de 5.000 meter. Andere Belgen deden het dan weer prima in de reeksen in hun discipline. Michael Bultheel zette zelfs de snelste tijd neer in de reeksen van de 400m horden. Elodie Ouedrago, Antoine Gillet, Jente Bouckaert en Jan Van den Broeck bereikten ook de halve finales. Cedric Nolf staat 17e halfweg de tienkamp.

  Abdi wordt achtste op 5.000 meter

  Op de eerste dag van het EK stond een finale op het programma, de 5.000 meter. En twee Belgen namen deel.

  Bashir Abdi, de Belgische kampioen veldlopen, werd achtste. Hij moest pas in de voorlaatste ronde afhaken in de kopgroep. Mats Lunders (20) finishte op de 21e plaats.

  Het goud was voor topfavoriet Mo Farah. De 29-jarige Britse loper is de wereldkampioen en velengde nu zijn Europese titel. Farah liep de tegenstand op een hoopje in de slotronde en finishte in 13'29"91. 10 seconden later kwam Abdi over de streep.

  Bultheel als snelste door

  Bultheel (foto) werd tweede in zijn reeks in 49"65, in dezelfde tijd als de eerste, de Sloveen Brent Larue. Die werd echter gediskwalificeerd, Bultheel won zo.

  De tijd van de 25-jarige Belg was de snelste van alle deelnemers. De eerste drie van de zes reeksen mochten naar de halve finales van morgen.

  Bultheel reageerde tevreden, kort na zijn race. "Dit is een mooie tijd, zeker voor de reeksen. Ik wilde eerste of tweede zijn om een mooie baan te hebben in de halve finale. Daarom ben ik voluit gegaan op het einde. Deze race is hoopgevend voor wat nog komt."

  Op de 400 meter vlak stootten Antoine Gillet en Jente Bouckaert door naar de halve finales. Ze moesten bij de eerste vier zijn in hun reeks. Gillet werd op de valreep derde, Bouckaert vierde in een knappe 46"37.

  Ouedraogo door met beste jaartijd, Dauwens net out

  Elodie Ouedraogo heeft zich vlot geplaatst voor de halve finales van de 400 meter horden. Ze werd lichtjes uitbollend tweede in haar reeks in 55"39, de top drie mocht naar de halve finale van donderdag. Ouedraogo liep dit jaar nog niet sneller, eind mei kwam ze tot 56"02 in Rabat.

  Axelle Dauwens kwam één honderdste seconde te kort om mee te mogen naar de halve finales. Ze werd vijfde in haar reeks met 57"19. Met 57"18 was ze erbij geweest met de op drie na beste verliezende tijd.

  Tienkamper Nolf is 17e halfweg

  In de tienkamp verdedigt Cedric Nolf de Belgische kleuren. Hij begon sterk met de vijfde tijd op de 100 meter (10"93), maar zakte nadien wat weg. Na een nieuw PR op de 400 meter (49"74) staat hij halfweg de tienkamp 17e met 3.916 punten.