• home
 • video
 • pas verschenen

  Amerikaanse vrouwen winnen voetbalgoud

  Carli Lloyd hielp de VS met twee knappe goals aan het goud.

  De VS heeft olympisch voetbalgoud veroverd bij de vrouwen. Het nam wraak op Japan voor de verloren WK-finale van vorig jaar. Canada heeft de bronzen medaille gewonnen. Het versloeg Frankrijk met 1-0.

  In een heruitgave van de finale van het wereldkampioenschap in 2011 kon de VS wraak nemen op Japan. Na zeven minuten was het al raak voor de Amerikanen. Lloyd buffelde de bal met het hoofd binnen na een mooie combinatie van Heath en Morgan.

  Op het kwartier nam Japan over en kreeg het enkele grote kansen van dichtbij, maar Ohno en Ogimi kregen de bal er niet in. Solo stond net zoals op het WK weer knap te keepen bij de VS.

  De overmacht van Japan bleef aanhouden. Het verdiende een penalty na hands van Heath, maar dat had de ref niet gezien. De VS kreeg het moeilijk maar de gelijkmaker bleef uit. Ze waren dan ook blij met het rustsignaal.

  Hope Solo houdt de voorsprong vast

  De tweede helft begon zoals de eerste: met een snelle goal van de VS. Lloyd liep zich goed vrij, stormde alleen op doel af en knalde de bal in de verste hoek voorbij Fukumuto. Efficiëntie is het absolute wapen van de VS op dit toernooi. Ze scoorden al 16 keer, Japan slechts zes keer.

  Op het uur kregen we terug een wedstrijd. De Amerikanen werkten een voorzet van Japan niet goed weg. In het geharrewar had Ogimi de aansluitingstreffer maar binnen te tikken.

  Japan ging op zoek naar de verlengingen, maar stuitte telkens op een sterke Hope Solo. Iwabuchi mocht alleen doorgaan. Solo redde het schot met de vingertoppen. De gelijkmaker kwam er niet meer en de VS wint dus voor de derde keer op rij olympisch voetbalgoud.

  Canadese voetbalvrouwen veroveren het brons

  In de wedstrijd voor het brons tussen de verliezende halve finalisten, nam Canada het op tegen Frankrijk.

  Maandag verloren de Canadese voetbalvrouwen na een thriller met verlengingen in de halve finale tegen de VS. Ook nu zag het ernaar uit dat er verlengingen zouden komen, maar in de 92e minuut scoorde middenveldster Matheson het bevrijdende doelpunt voor Canada.

  Vorig jaar eindigde Frankrijk ook op het WK op de vierde plaats. In de groepsfase versloegen ze toen Canada met 4-0. Voor Canada is het de eerste olympsiche medaile in het voetbal en hun 15e op deze Spelen.