• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanendert: "Rit in Vogezen heb ik aangestipt"

  De Tour van vorig jaar heeft het leven van Jelle Vanendert veranderd. Hij kreeg een andere status in het peloton. Ook dit jaar mikt hij op ritwinst. Naar Londen wil hij liever niet.

  Zaterdag gaat de Tour van start met een proloog in de straten van Luik. Jelle Vanendert rijdt bij Lotto-Belisol helemaal in dienst van kopman Jurgen Van den Broeck.

  "Een podiumplaats voor Van den Broeck is zeker mogelijk", zegt Vanendert in Metro. "En met of zonder Andy Schleck of Alberto Contador, Jurgen kan altijd het podium halen. Hij heeft op het vlakke goed werk geleverd."

  Vanendert zelf mikt op de rit in de Vogezen. "Ik probeer mee te doen voor de ritzege, al wordt het niet makkelijk." En de bolletjestrui, die hij vorig jaar enkele dagen droeg? "Die trui komt vanzelf als je goede resultaten bergop boekt."

  Vandendert, Thomas De Gendt, Jurgen Van den Broeck,... er is weer rondetalent. Vanendert: "Ik denk dat ik op het juiste moment prof werd, toen het peloton al redelijk zuiver was. Met de whereabouts kun je nog moeilijk vals spelen."

  Wie is zijn favoriet voor de eindzege? "Cadel Evans. Maar Bradley Wiggins heeft veel vooruitgang geboekt. Wiggins rijdt nog beter tegen de klok. En bergop krijg je hem er niet af."

  "Ik zou liever niet naar de Spelen gaan"

  Hoe ziet het programma van Vanendert er na de Tour uit? "Aanvankelijk wou ik graag naar de Olympische Spelen. Maar ik heb het parcours nog eens grondig bestudeerd. Nu zou ik liever niet meer gaan. Ik richt mijn pijlen liever op het WK in Valkenburg."