• home
 • video
 • pas verschenen

  Saoedi-Arabië wil vrouwen naar Spelen sturen

  Saoedi-Arabië overweegt om voor het eerst vrouwen naar de Spelen te laten gaan. Het zwicht onder druk van onder anderen Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité IOC.

  Saoedi-Arabië vormt met Qatar en Brunei een trio dat nog nooit vrouwen op de Spelen toeliet. Qatar kondigde al aan drie vrouwen naar Londen te sturen. Saoedi-Arabië hield in april nog vast aan zijn "geen-vrouwen-politiek", maar Rogge drong fel aan en hij had succes.

  "We bekijken welke vrouwen zich nog kunnen kwalificeren", tonen de Saoedi's zich een maand voor de Spelen bereid om hun politiek te veranderen.

  De 18-jarige springruitster Dalma Rushdi Malhas lijkt alvast in aanmerking te komen om de eerste Saoedische op de Spelen te worden. Ze moet dan wel kledij dragen "die toelaat om de waardigheid te behouden".

  Er is in Saoedi-Arabië veel oppositie tegen deelname van vrouwen in het openbare leven. Het zou een enorme stap zetten voor de vrouwen in het land als er vrouwen op de Spelen zouden zijn. En dat zou Brunei als laatste "mannenbastion" isoleren.