• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Marwijk: "Ik heb gefaald, net als de spelers"

  Van Marwijk: "Ik ben nog niet bezig met mijn toekomst"

  De Nederlandse vloot is gezonken. Bondscoach Bert van Marwijk kijkt in eigen boezem, maar de handdoek gooien doet hij (nog) niet. Rafael van der Vaart is eerlijk in zijn analyse: "We waren niet goed genoeg." Wesley Sneijder blijft achter Van Marwijk staan, ondanks de pijnlijke exit.

  Van Marwijk zat een kwartier na de wedstrijd in de studio van de NOS. "We zijn goed begonnen aan de wedstrijd, het scenario klopte", zei hij.

  "Maar we waren niet in staat om onze voorsprong vast te houden. We hadden op dit EK niet de vorm om onze kansen te verzilveren. Daarentegen gaven we op dit toernooi veel te makkelijk goals weg."

  Waarom liep het voor Oranje altijd mis na 20 minuten? "Dat is niet helemaal juist. Tegen Denemarken hebben we tot het einde kansen gekregen. Het was pas tegen Duitsland dat we in elkaar stuikten."

  "Ik wist al langer dat deze ploeg niet meer zou verbeteren vergeleken met het WK van twee jaar geleden. Maar ik dacht dat we het met deze generatie nog één keer konden flikken."

  "Onze groep was homogeen genoeg om een prestatie te leveren. De sfeer zat goed aanvankelijk. Maar die eerste nederlaag was niet bevorderlijk. En ja, ik heb gefaald. Net als de spelers. Ik heb fouten gemaakt, want we hebben drie keer verloren. Of ik bondscoach blijf? Ik ben momenteel nog niet bezig met mijn toekomst."

  Van der Vaart: "Achteraf is het makkelijk praten"

  Rafael van der Vaart was de eerste die na de verloren wedstrijd tegen Portugal voor de micro wou verschijnen. "We waren simpelweg niet goed genoeg om door te stoten naar de volgende ronde", was zijn analyse.

  "Het was gewoon slecht over heel de lijn. We verdienen het niet om door te stoten. Of ik teleurgesteld ben? We wisten dat het moeilijk zou worden tegen een goede ploeg als Portugal."

  "Achteraf is het allemaal makkelijk praten. Voor de wedstrijd klaagden jullie (tegen de journalist, red.) dat Huntelaar moest spelen. Dat gebeurde en nu is het nog niet goed. We hebben allemaal slecht gespeeld, we moeten met zijn allen voor de spiegel staan."

  "Het vertrouwen in de ploeg was volledig weg na de nul op zes. Nu moeten we opnieuw beginnen. Aan wat? Dat weet ik momenteel even niet."

  Robben: "Loop liever naar de bus om te vloeken"

  Arjen Robben wou niet veel kwijt. "We moeten de hand in eigen boezem steken en onze verantwoordelijkheid opnemen. Ik zit hier ook liever niet."

  "Ik zou nu liever naar de bus lopen en eens flink vloeken. Ik vind niet dat de coach gefaald heeft, we hebben met zijn allen gefaald. Het was geen kwestie van gemakzucht. De honger in de ploeg was wel degelijk aanwezig."

  "Maar dit is nu eenmaal de harde realiteit. We moeten allemaal voor de spiegel staan. Over de toekomst van de coach wil ik me niet uitspreken. Dat is alleen de zaak van Bert van Marwijk."

  Sneijder: "Had andere ideeën over de tactiek"

  “We hebben met zijn allen gefaald", vindt Wesley Sneijder. Ik heb de afgelopen weken veel met de bondscoach gepraat. Ik had andere ideeën over hoe er gespeeld moest worden vanavond."

  "Er kwam te veel druk van buitenaf na de nederlaag tegen Denemarken. Daarom zijn we afgeweken van ons systeem. Dat mochten we niet doen volgens mij. Ik heb heel de wedstrijd achter de rechtsback lopen aanhollen."

  "Deze nederlaag doet echt pijn. Ik was hier om het EK te winnen. Maar uiteindelijk kunnen we Van Marwijk niets verwijten, vind ik. Hij heeft het geweldig gedaan. Als je vraagt of we met hem moeten doorgaan, zeg ik volmondig ja."

  Van Bommel: "Heb er alles aan gedaan om de beker te pakken"

  Mark van Bommel was het slachtoffer van de tactische ommezwaai van Van Marwijk en volgde de wedstrijd tegen Portugal op de bank. "Alleen het resultaat is slecht", zegt hij.

  "Als we tegen Denemarken met 5-0 winnen zegt er niemand iets. Voor deze wedstrijd was de hoop er nog bij mij. We begonnen goed aan de partij, maar daarna gaven we weer open kansen weg. Op het WK in Zuid-Afrika was het juist onze kracht om geen kansen weg te geven."

  "De sfeer binnen de ploeg is anders dan toen, ja. Sommige spelers hebben transferperikelen en dat heeft zijn invloed. Persoonlijk heb ik er alles aan gedaan om klaar te zijn voor dit EK. Ik heb speciaal bijgetraind bij Bayern München en heb vorig jaar mijn vakantie opgegeven om me te laten opereren aan mijn bovenbeen."

  "De bondscoach valt weinig te verwijten, denk ik. We moeten allemaal zelf in de spiegel kijken. Ik heb zelf nog niet nagedacht over mijn toekomst."