• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Als we één keer scoren, volgt een tweede goal"

  Bert van Marwijk, de bondscoach van Nederland, geeft de strijd niet op. Hij gelooft dat Nederland de situatie nog helemaal op zijn kop kan zetten in groep B.

  Het scenario is bekend: als Nederland nog wil doorstoten, moet het Portugal met twee goals verschil kloppen en hopen dat Duitsland wint van Denemarken.

  Bondscoach Bert van Marwijk staat onder druk. Want de kans bestaat dat Oranje roemloos het EK verlaat, met 0 op 9. Wat schort er toch? "We moeten met meer vertrouwen én vooruit spelen", zegt Van Marwijk.

  "Eén keer je met onzekerheid in je spel en in de hoofden van de spelers zit, is er een probleem. We werken eraan op training, maar het is niet evident om dat weg te werken."

  "We weten dat we twee keer moeten scoren tegen Portugal. Als we één goal maken, ben ik ervan overtuigd dat een tweede zal volgen. Belangrijk is dat we geen goals slikken. Portugal heeft zwakheden en die moeten we uitbuiten."

  Van Marwijk bevestigt dat hij zijn basiself zal wijzigen. Dat betekent dat hij voorin (wellicht) met Robin van Persie én Klaas-Jan Huntelaar zal spelen.

  "90 minuten domineren tegen Nederland kan niet"

  Portugal kan Nederland het nekschot geven op dit EK, maar is op zijn hoede. "Nederland is een gewond dier. Het zal er alles aan doen om uitgerekend tegen ons revanche te nemen", zegt Silvestre Varela, die de 3-2 maakte tegen Denemarken.

  Bondscoach Paulo Bento: "Tegen Nederland kun je geen 90 minuten domineren. Dat kan gewoon niet. Maar wij willen wel de ploeg zijn die de meeste kansen afdwingt. Wij zullen vechten tot de allerlaatste minuut. Een andere optie hebben we niet."

  Portugal hoeft niet te winnen om door te gaan, als de uitslag in Denemarken-Duitsland meezit. Bento: "Ik vind dat link. Als we de kwartfinale niet halen, zullen we heel zwaar teleurgesteld zijn. Met de andere match wil ik niet bezig zijn."

  De mogelijke scenario's

  Duitsland plaatst zich:
  - als het niet verliest
  - als het verliest van Denemarken en Portugal wint niet
  - als het verliest van Denemarken met een goal verschil en zelf twee keer scoort én Portugal wint

  Denemarken plaatst zich:
  - als het wint
  - als het gelijkspeelt en Portugal verliest

  Portugal plaatst zich:
  - als het wint van Nederland en Denemarken wint niet
  - als het wint van Nederland en Duitsland verliest met 1-0, 2-1 of minstens twee doelpunten verschil
  - als het gelijkspeelt en Denemarken wint niet
  - als het verliest met een goal verschil en Denemarken verliest

  Nederland plaatst zich:
  als het met twee doelpunten verschil van Portugal wint en Denemarken verliest