• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Daum: "Er moet nog veel veranderen bij Club"

  "Club mag zijn dromen niet opgeven", zegt Christoph Daum.

  Christoph Daum maakte vorig seizoen een opmerkelijke doortocht bij Club Brugge en in het Belgische voetbal. "Club was een positief verhaal voor mij", zegt hij.

  Daum zwaait in zijn interview met Het Laatste Nieuws niet alleen met lof voor Club Brugge. "Toen ik mijn contract tekende had ik maar één ambitie: meteen kampioen worden. Maar ik merkte snel dat in de citroen van Club minder sap zat dan in die van de concurrenten", zegt de Duitser.

  "Er ontbrak kwaliteit in de spelersgroep. Wij hadden drie stappen nodig om te doen wat de anderen in één stap konden."

  "De geweldige mentaliteit van de spelers maakte veel goed. Ze bleven maar vechten en karakter tonen. Het was ongelooflijk. Zelfs Odjidja en Donk dachten altijd aan de groep. Ik ben in Brugge aangekomen als een coach en vertrokken als een vriend. Dat had ik nog nooit meegemaakt."

  Daum maakte van Club een efficiënte ploeg en leidde het naar de tweede plaats. Toch wou hij niet blijven. "De voorzitter zei me nochtans dat ik meteen kon bijtekenen."

  "Club heeft een trainer nodig die 2 à 3 jaar blijft. Ik was niet de juiste man voor die job. In Brugge voelde ik mij vaak eenzaam. Als ik naar Keulen reed kostte het me soms 5 uur om 300 kilometer af te leggen. Er was geen oplossing voor mijn situatie."

  "Er waren ook andere redenen voor mijn vertrek. Ze zullen enkele jaren nodig hebben om kampioen te worden. Er zijn veel dingen die anders moeten bij Club. In België moet je aanvaarden dat je spelers moet verkopen, zoals met Nabil Dirar in de winterstop. Maar in zo'n systeem moet de scouting goed werken. Bij Club werkt die afdeling erg zelfstandig. Als coach was je geen leider van de scoutingscel. Dat had ik nog niet gezien."

  "Maar de manager en de voorzitter zullen de problemen wel oplossen. Club mag zijn dromen niet opgeven."

  "Ik wil een club met goede spelers én met veel geld"

  Christoph Daum geniet op Mallorca van een vakantie met zijn familie. Een nieuwe club heeft de coach nog niet. "Alles moet kloppen", zegt Daum.

  "Besiktas is me hier komen opzoeken en ik kreeg ook een aanbod van Al Ahli uit Qatar. Ook Dinamo Kiev, Olympiakos en Monaco polsten en ik wacht nog op een concreet voorstel uit China."

  "Ik heb wel zin in iets nieuws, maar ik wil een club met goede spelers én met veel geld. Mijn familie moet ook goed kunnen leven waar ik werk. Alleen als de Chinezen mij 10 miljoen euro geven zou ik hen nog in de steek laten."