• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Blaszczykowski: "Tragedie volgt me tot de dood"

  Blaszczykowski: "Ik mis de belangrijkste persoon in mijn leven."

  Polen gooit zaterdagavond zijn laatste troeven op tafel tegen Tsjechië. De Polen vestigen hun hoop op Jakub Blaszczykowski. "Dankzij mijn oom voetbal ik nog."

  In de aanloop naar het beslissende duel gaf Blaszczykowski inkijk in z'n privéleven. Zestien jaar geleden beleefde de middenvelder een drama toen zijn vader zijn moeder doodstak met een mes. "Die tragedie zal me tot mijn dood achtervolgen", zegt Blaszczykowski. "Ik zal het nooit snappen, als ik dat al wil."

  Blaszczykowski groeide met zijn oudere broer op bij zijn oma. "Wat had ik zonder haar gedaan? Ik ben haar dankbaar."

  Na de dood van zijn grootmoeder stortte Blaszczykowski weer in een ravijn. "Het was opnieuw een zeer moeilijke periode. En nog altijd. Het leven heeft een hele tijd alle betekenis voor mij verloren."

  "Ik heb mijn best moeten doen om er weer echt zin in te krijgen. Mijn oom heeft me weer op het voetbalpad gezet", zegt Blaszczykowski. Die oom is Jerzy Brzeczek, destijds ook lid van de nationale ploeg. Uiteindelijk belandde het weeskind in 2007 bij Dortmund.

  "De mensen denken dat ik alles heb: een mooie auto, geld, een prachtige club. Maar ik mis de belangrijkste persoon in mijn leven. Dat blijft een litteken."