• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Koster: "Oranje gaf te veel ruimte weg"

  Adrie Koster is één van de Nederlandse coaches in België.

  Gisteren verloor Nederland zijn tweede groepswedstrijd op het EK tegen Duitsland. Volgens Beerschot-coach Adrie Koster wordt de kwalificatie een moeilijk verhaal. "Dit had ik niet verwacht."

  De Ochtend belde voor Radio 1 met Beerschot-coach Adrie Koster. Hoe heeft hij de wedstrijd van gisteren beleefd?

  "In de eerste plaats heb ik aandachtig gekeken als trainer", vertelt Koster. "Als coach kijk je altijd anders naar een wedstrijd dan de gemiddelde supporter. Langs de andere kant hoopte ik natuurlijk dat Nederland zou winnen."

  Het wordt moeilijk voor Nederland om zich nog te plaatsen voor de kwartfinales. Dat beseft ook Koster. Nederland moet winnen tegen Portugal met minstens twee doelpunten verschil én Denemarken mag geen punten halen tegen Duitsland. Gelooft Koster nog in de kwalificatie?

  "Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht, maar het is helaas de realiteit. Nederland heeft het niet meer in eigen handen."

  "Fout gelopen in de voorbereiding"

  Nederland was met veel ambitie naar het EK afgereisd. Het is nog niet afgelopen voor  Oranje, maar wat is er misgelopen?

  "We moeten eerlijk kunnen toegeven dat de voorbereiding niet vlekkeloos is verlopen", zegt Koster. "Dit team functioneert niet zoals twee jaar geleden. Dat is een teken aan de wand geweest."

  "Normaal is Nederland erg goed in positiespel. Nu gaven ze veel te veel ruimte weg. Tegen een goede ploeg als Duitsland kom je dan automatisch in de problemen."

  Het enige voordeel voor Nederland is dat de druk nu weg is. Tegen Portugal wordt het alles of niets.  Hoe zou Koster die match aanpakken?

  "Er moet iets gebeuren. Afgelopen wedstrijden waren niet goed voor het vertrouwen van de ploeg. Alles zal op de juiste plaats moeten vallen om nog iets uit de brand te slepen."